Дянков: Орешарски има краткосрочни и популистки действия, те няма да дадат резултат (обновена+видео)

  • 21 ноември 2013 08:06

  • 8566
  • 52
Дянков: Орешарски има краткосрочни и популистки действия, те няма да дадат резултат (обновена+видео)
©

Намирахме се в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щяхме да стигнем до сриване на българския лев. Точно за това тогава се решихме на доста по-агресивна финансова политика. Това каза пред БНТ бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Причина за отстраняването на Дянков от кабинета са били близо 800 милиона лева за земеделците. Според бившия министър в този момент тези пари не е трябвало да бъдат давани, защото учителите били в по-тежко положение, но не е имало как да бъдат удовлетворени всички искания.

Дянков не приема тезата, че кабинетът на ГЕРБ е паднал заради него. “Финансовият министър отговаря за хазната да е силна, аз отговарях за това добре”, смята той.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи продължава да се чува по телефона с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и с други министри от кабинета, но не служебно, а като приятели, сподели още той.

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи твърди, че при влизането си във властта е бил неподготвен само за едно нещо – злостните персонални атаки от страна на медиите. При излизането си от властта Дянков би дал на своя приемник само един съвет – да дава колкото може по-малко интервюта.

Пред БНР Дянков обясни: "Винаги когато излезеш от нещо, което е било много интензивно, а в България тези четири години бяха страшно интензивни и заради българските реформи и заради това, което се случваше в ЕС, след това си много изтощен. Аз поне бях много изтощен. Донякъде мислиш какво друго е можело да се направи. Един вид влизаш в единоборство със себе си. Най-добрият начин е това да го напишеш".

"За здравната реформа много пробвахме - и премиерът, и аз, и самите министри. От тази гледна точка съжалявам. Някак си самите министри си отидоха като жертви, а иначе и четиримата пробваха да направят реформата, но някак си си тръгнаха като неуспели министри. В образованието, според мен, трябваше да направим повече за учителите. Първо, като увеличаване на заплати, но по-рязко, за да стане тази професия по-желана и от там нататък да мислим за образователната система. Това на теория всички го знаехме, но не стигнахме до него. Имаше твърде много неща", смята бившият финансов министър.

По отношение на репликата "Ако падне Дянков, пада правителството", Дянков заяви: Случайно се сбъдна. Не мисля, че правителството зависеше толкова от мен или може би Бойко знае нещо, което аз не зная, защото нямам неговия опит в политиката. Не мисля, че дори и в криза финансовият министър е чак толкова важен. Днес, например, моят колега в Полша излиза от правителството, но съм убеден, че тяхното правителство ще продължи.

Бившият финансов министър коментира и мерките на кабинета "Орешарски" за увеличаването на дълг, на дефицит, към повече социални плащания: Нормално е за правителство, в което има и социалисти. Става в цяла Европа, става и в България, не е нещо изненадващо. До голяма степен, може би, затова една голяма част от хората са гласували за тях. Дали това ще доведе до нещо по-добро в България на този етап – аз се съмнявам. Според мен това са краткосрочни популистки действия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8566 52

Свързани новини

Коментари 52

Добави коментар
Oмбре

2013.12.04 | 20:20

52
Вероюто на Дянков- хазната да била пълна а на народа който я пълни майната му.Не мога да се сдържа и да бъда учтив...простак.Никога повече дянковщина.Един нехранимайко бащата на който го прокле.
Чичо

2013.11.22 | 16:08

26
Може да не си простак но прост със сигурност.
иванко

2013.11.30 | 17:39

51
ей майка ти и олигофрен грозен ти и боко сте проклятието на Българиа

2013.11.26 | 11:04

43
Такива като теб, които не могат да изпишат правилно името на РОДИНАТА са проклятие, циганин неук и неграмотен! Целият електорат на БСП и ДПС (на кратко ДС) сте такива! Дянков е ЕДИНСТВЕНИЯТ министър, не само финансов а изобщо, който на практика е направил нещо полезно за държавата от десетилетия насам, но вие разбирате само от популизъм..хвърлят ви трохи, взети назаем от ваше име и гласувате под строй. Жалки сте, неграмотни утрепки, заслужавате си МРЗ-то(мизерното робско зобче).

2013.11.28 | 18:13

50
Заради тоя гнусен червей Дянков хората се палиха !Заради него ,Цветанов,Фидосова и мутробандита ТИКВА Бойко народът измете ГЕРБ от властта !

2013.11.26 | 11:02

40
Човека се опита да посъбере пари, като хмм - спря да дава на циганите например! Сега като сме вътре с 3.5 млрд добре ли ви е - знаете ли ги къде са? Честито ви "социална политика", с 30 лева отгоре на МРЗ, като повечето от вас по-голяма няма да видят, след като новия закон за връщането на данъците, официално стисна ръцете на държавата и сивата икономика за десетки години напред. Пари в хазната на държавата повече няма да влизат от никъде. Гръцкият сценарий ще ни се стори приемлив пред това, което ни чака заради сегашното правителство. След 4 години държавата ни няма да съществува реално, а вие ще се ядете един друг, умници...вие вече почнахте де, за по 50 лева и закуска ви извозват като животни във влакове и автобуси...

2013.11.28 | 18:13

49
Гербаджийска антинародна тиква е тоя изрод Дянков !
000

2013.11.28 | 18:11

48
Аз се чудех къде се изгуби подложката на американците, а той къде бил. Г-н ДянкоФФ, кога ще дойдете на власт, за да може да ни замразите заплати и пенсии? Ние така хубаво си живеем, не ни трябват пари.
Жалки

2013.11.28 | 18:10

47
Ако тоя е олигофрен незнам ти какъв ще си..... Най-добрият ни финансов министър който сме имали! Най-престижните университети го канят да преподава а ние простите българи го изгонихме заради манипулацийте на гнусните комунисти! Прост народ - слаба държава
koko

2013.11.26 | 11:01

37
Може да е умен, но когато си кукла на конци за нищо не ставаш. Той беше изпратен да ни досъсипе,но не успя драги ми "умнико".
Kalina

2013.11.26 | 11:01

33
Почти точно определение - прост народ .Този който цял свят го иска , и дойде в България и се опита да засади реколтата на бъдещото развитие е оплюван , а този който хвърля малко допълнително трева на овцете е възвишаван.Но това трудно може да се разбере от мнозинството хора за съжаление.Аз към определението прост народ бих добавила и мързелив.
Крум Юсеински

2013.11.28 | 18:09

46
Хер Флик..Я Я Я
bibi

2013.11.28 | 18:09

45
ОЛИГОФРЕН

2013.11.28 | 18:09

44
РЕВЕТЕ ЧЕРВЕНИ ДОБИТЪЦИ! ДЯНКОВ СПАСИ БЪЛГАРИЯ! БРАВО ДЯНКОВ! БЛАГОДАРИМ ТИ БОЙКО, ЧЕ НАМЕРИ ТОЗИ ЧОВЕК И ГО ИЗДИГНА ЗА МИНИСТЪР!

2013.11.21 | 18:07

7
Идва 17-та година и травеститите и педерасите в целият свят ще изчезна!

2013.11.26 | 11:03

42
В крайна сметка Дянков е бил прав!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини