Миков подари 1000 книги на Пекинския университет

  • 17 декември 2013 10:48

  • 1184
  • 2
Миков подари 1000 книги на Пекинския университет
©

Около 1000 книги подари председателят на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно за библиотеката на Пекинския университет за чужди езици от името на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", БАН и специализирано издателство за юридическа литература, предаде БТА.

Днес е последният ден от официалното посещение на Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно и водената от него делегация в Китай. Миков се срещна с ректора на университета Хан Джън и със студенти по специалност "българистика".

Ректорът представи пред българските гости учебното заведение, в което се изучават 58 езика, включително и български, и се планира включването на още два езика в програмата.

Главната цел е да се подготвят възпитаници, които в бъдеще да могат да се занимават с дипломация, търговия и културен обмен.

Ако българските младежи имат желание да идват в Китай на обучение и специализация, желаем да им предоставим шанс, посочи Хан Джън. Той припомни, че в София е открит първият на Балканите и в Европа културен институт "Конфуций".


Миков посочи, че има идея да се разкрият два съвместни културни центъра - един в Пекин и един в София.

Ректорът пожела единият културен център да е именно в Пекинския университет за чужди езици, а Миков му обеща да говори с българския министър на културата и да бъде застъпник на тази идея.

Миков посочи, че България се намира на място, което е естествена врата на Европа. Страната ни има нужда от добра инфраструктура, а китайците имат опит в строителството, отбеляза пример председателят на парламента. Той уточни, че част от инфраструктурата се изгражда със средства от ЕС и от държавния бюджет, но това не е достатъчно, така че публично-частно партньорство и участие на големи китайски фирми ще бъде добре дошло.

Другите предимства на България са прекрасните храни , виното, което не отстъпва по нищо на френските, италианските и испанските вина, както и древната култура, допълни Миков. Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно изнесе и лекция в университета на тема "Отвореният свят и мостове към другия".

Българското правителство желае развитие на основни сектори на икономиката с цел по-добро бъдеще на българските граждани, отбеляза той. България е насочила вниманието си силно и върху възможностите за търсене на реиндустриализация на своята икономика - и транспортната инфраструктура, и енергетиката, и високите технологии, и комуникациите, каза той. По думите му нашето географско положение е по-ценно, когато имаме по-добра инфраструктура.

Миков се обърна към студентите с думите, че им завижда за предимствата, които им дава модерното образование.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1184 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.12.17 | 18:04

1
Китайските студенти отиват да учат в САЩ и Западна Европа, ако не учат в Китай. Ние също ще ходим да учим в САЩ и Западна Европа или ще учим в България. А Миков да ходи където иска.

2013.12.18 | 00:34

2
Диър, гейлорд, с Афрогейския съюз е свършено, взимай си заплатката докато има :)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини