Миков в Китай: България е вратата на Европа

  • 16 декември 2013 07:19

  • 1294
  • 6
Миков в Китай: България е вратата на Европа
© Булфото

България е вратата на Европа и тя е широко отворена за китайските инвестиции, коментира пред журналисти председателят на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно в Пекин, предаде БТА. Там той и председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей откриха бизнес форум, на който български фирми ще представят своя продукция.

В началото на форума председателят на парламента отбеляза, че България е финансово стабилна, което гарантира инвестициите в страната. Той припомни, че имаме най-ниските данъци в ЕС - 10 процента корпоративен данък и 10 на сто данък върху доходите на физическите лица. Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно посочи, че България е енергиен лидер в Югоизточна Европа, който ще се развива в тази посока и добави,че ще очакваме и китайски инвестиции в тази сфера, включително в ядрената енергетика, топло- и водноелектрически централи. Той изрази надежда и за китайски инвестиции в областта на инфраструктурата. Миков припомни пред китайските гости на форума, че българското вино и розата са разпознаваеми в целия свят. Той изтъкна като предимства, че България е политически стабилна и се ползва с подкрепата и приятелството на своите съседи, като отбеляза и членството ни в ЕС.

В рамките на бизнес форума бяха подписани два договора между български фирми и китайските им партньори. Единият е за машинно оборудване за леене с противоналягане с китайска фирма, която е най-големият производител на алуминиеви джанти и други автомобилни част и е за над 2 милиона евро, обясни Антон Дончев, който подписа от българска страна. Другият е със софтуерна компания. Преди това Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно се срещна с председателя на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей. По време на разговора Миков посочи, че България държи на развитието на отношенията с Китай. Той отбеляза, че въпреки кризата има възходящо движение на стокооборота, но е очевидно, че може да се направи и повече. Ще се радвам, ако китайски фирми участват в българската енергетика - ядрената, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, както и в изграждането на инфраструктура, заяви председателят на  парламента. Той подчерта, че България трябва да бъде разглеждана като страна, която дава допълнителни възможности за присъствие в Югоизточна Европа и допълни, че България е ключ към регионалния пазар.

Уан Дзифей каза, че редица китайки предприятия започват сериозни проекти у нас. Той смята, че възможностите за допълване между стопанствата на двете държави са много големи и посочи, че България е страна с богата култура и народ, трудолюбив и мъдър. По думите му китайското правителство поощрява и стимулира авторитетния китайски бизнес да излезе извън границата на Китай. Смятам, че посланията, които прозвучаха от страна на Китай, бяха за разширяване на икономическите отношения и за подкрепа на развитието им, коментира пред журналисти Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно след срещата. Той допълни, че Китай ще създаде достатъчно благоприятни условия българското вино и роза да станат по-популярни в страната през следващата година. Той изрази надежда за китайски инвестиции, влючително и за проекта, свързан с изграждането на хидроенергиен комплекс Никопол-Турну Мъгуреле.

Пред журналисти Уан Дзифей посочи, че основното, което трябва да се направи за по-добро икономическо сътрудничество, е да се работи за популяризиране на България в Китай и на Китай в България, за да може бизнесът да разбере условията, които се предоставят за работата му. Друго условие е ние да стимулираме и да помагаме при намирането на сериозни и надеждни партньори - фирми с авторитет и реални възможности за сътрудничество, коментира той. Трябва и да съдействаме на бизнеса от двете страни, когато срещне някакви трудности, да ги разрешава възможно най-бързо, допълни Дзифей.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1294 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.12.16 | 19:24

6
Боже, ела си прибери вересиите.
Чочолу

2013.12.16 | 19:24

5
От това посещение в Китй абсолютно нищо няма да излезе , китайците не са глупави хора да си хвърлят парите на вятъра
AJ4A

2013.12.16 | 19:23

4
България е вратата на Европа .............. затова ние няма да допуснем през нея да влезе в Европа ЗЛОТО ОТ ИЗТОКА!!!!!

2013.12.16 | 19:23

3
Миков е взел китайците за канарчета(разбирай пенсионери на митинг).НЕК е пред фалит,ама сме били енергиен лидер.Бежанците минават на тумби,ама сме били врата.
гошо

2013.12.16 | 14:13

2
Можехме да изпратим голяма делегация,която да включва идиот,алкохолик един с говорни дефекти,един некадърник и един от Видинско. Република България обаче няма пари и изпрати Миков.

2013.12.16 | 13:13

1
И нелегалните имигранти така мислеха, но....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини