Ще има още промени във финансирането на партиите

  • 05 декември 2013 08:03

  • 779
  • 0
Ще има още промени във финансирането на партиите
©

„Радвам се, че политическите партии стигнаха до намаляване размера на субсидиите”, сподели в "Здравей, България" по Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Борислав Гуцанов. По думите му, решението за 10-процентното понижение в държавното финансиране на политическите сили е само първата от две стъпки.

Втората е свързана с цялостна промяна в закона по отношение на финансирането на политическите партии, посочи Гуцанов. По думите му това може да стане за следващите избори. Управляващите мислят и за това как да обвържат парите за партиите не само с гласовете, получени от тях, а и с резултатите на отделния кандидат за народен представител.

Според социалиста, не може да има пряка връзка между партийната субсидия и социалното състояние на страната. „Но все пак затова субсидията се намали. Ще има и друга стъпка с промяна на философията за финансиране”, отбеляза обаче народният представител.

По думите му, досега не е имало бюджет, който да е толкова социално насочен - 12 млрд. са социалните разходи, които са предвидени за следващата година от правителството на премиера Пламен Орешарски.

„Това, което ни предлага политическият елит, е да се съгласим с някаква номинална политика. Правят номинални жестове”, смята Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. Според нея намаляването на партийната субсидия с 1 лев е пример за това и представлява безсмислен жест.

„Не съм привърженик на това партиите изобщо да не бъдат подпомагани от държавата. Става въпрос за спазването на минимално приличие от страна на политическите играчи и на показването на истинска солидарност със състоянието на техните избиратели”, добави Цонева, която определи като разточителни партийните субсидии у нас. Тя изнесе в ефира на Нова телевизия данни от изследване на приходите на политическите сили за 2012 г. От него става ясно, че над 90% от тях са от държавната субсидия. Членският внос и даренията се движат между 1 и 3%.

Трябва да бъде запазена държавната субсидия, но механизмите на финансиране трябва да се променят, смята Антоанета Цонева. По думите й политиците трябва да изпълнят обещанията си, дадени и на февруарските, и на последните протести и субсидиите да се намалят с 50%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини