Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов: През 2025 г.очакваме многофункционалните патрулни кораби: "Храбри" и "Смели"

  • 06 май 2024 10:08

  • 482
  • 2
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов: През 2025 г.очакваме  многофункционалните патрулни кораби: "Храбри" и "Смели"
© БНТ

ВМС продължават да изпълняват задачите си с всички средства, които имат. Това заяви пред БНТ командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

"За съжаление нашата техника не е от най-новите, не е от най-съвременните, но въпреки всичко през последните години бяха направени известни подобрения. Едни от най-новите кораби, които имаме в състава на флота, са минните ловци. Те основно ще носят цялата тежест на борбата с мините и новосформираната противоминна група на България, Румъния и Турция".

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Армията ни стои стабилно, българите трябва да са уверени в своята сигурност

Флотът очаква с нетърпение многофункционалните патрулни кораби - първият от тях ще дойде следващата година и е наследник на миноносците на българския флот. Ще носи името "Храбри". Вторият кораб ще пристигне през 2026 г. Неговото име е "Смели".

"Започнахме сериозна подготовка на техните екипажи още от миналата година", посочи контраадмирал Михайлов.

Поради войната в Украйна броят на ученията извън Черно море, в които участват български кораби, е силно ограничен, но личен състав на армията участва в множество международни учения "Най-важните учения за нас са тези, които провеждаме в Черно море с нашите съюзници и партньори. За българските ВМС това е учението "Бриз" - едно всеобхватно учение, предназначено не само да тренира военните способности, но да осъществи тази жизненоважна връзка на армията с цивилното общество".

Командирът на ВМС: Подготовката на морските ни специални сили е отлична

"Двата кораба са добро начало, но ако искаме да имаме съвременен флот, трябва да гледаме много по-далече", заяви командирът на ВМС.

"Трябва да продължим да развиваме противоминните кораби и другите способности, които да изградят един балансиран флот, който да осигурява сигурна и надеждна защита на нашите брегове".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
482 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:40

2
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­­о­­м­и­­­ч­е­­­т­а­­ ­в­­­и­­ ­­­о­­ч­­­а­­к­в­­­а­­т ­­-­ X­­1­­­8­­­.­F­U­N

2024.05.06 | 10:21

1
Надежда всяка оставете! Ще си останете само с табелките!

Добави коментар

Водещи новини