Радев за модернизацията на Българската армия: Отдавна апелирам не за спешни, а за аварийни мерки

  • 06 май 2024 11:07

  • 486
  • 2
© Булфото, архив

„Има много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика, в планирането и разходването на ресурсите, така че да градим адекватни отбранителни способности. Хората да виждат в армията надежден щит за своята сигурност в рамките на колективната отбрана”. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред журналисти в Деня на храбростта.

По думите му напоследък сме започнали да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти.  

„В днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесите по модернизация се движат мудно. Помните, че ми отне свикването на няколко последователни консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи процесът по модернизация. На настоящия парламент му отне почти година, за да приеме разработената от служебното правителство на г-н Донев инвестиционна програма за модернизация. А, аз отдавна апелирам не за спешни, а за аварийни мерки“, допълни той.

Денят на храбростта: празникът на Българската армия бе отбелязан с водосвет на бойните знамена и три прелитащи МиГ-29

Държавният глава поздрави партиите, че са взели решение за повишаване на заплатите на военните.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на коментира промените в Закона за хазарта.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
486 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пхфэ

2024.05.06 | 12:48

2
Купете оръжия... стига сте крали политици мазни и безполезни ! Опитайте се да мислите по глобално и в името на държавата. Защо са ви пари, ако няма държава ? Ще сте безродови като евреите ли ?

2024.05.06 | 11:15

1
руската проститутка що не си ЕПМ

Добави коментар

Водещи новини