Орешарски: Ще направим така, че да има прагматизъм в обучението

  • 29 ноември 2013 12:52

  • 1812
  • 8
Орешарски: Ще направим така, че да има прагматизъм в обучението
©

Целта на стратегията за висше образование не e абстрактно знание. Фундаменталните знания са по-силно развити, а слабост на системата е, че не сме насочили достатъчно прагматично обучението, затова се получава потенциалният конфликт между университетите и работодателските организации. Това каза пред журналисти премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, който присъства на срещата със студентите за обсъждане на проекта на Стратегия за развитие на висшето образование 2014 – 2020.

По думите му, най-честата критика, която е чувал от бизнеса, е именно, че студентите не са достатъчно подготвени за първия си работен ден. „Ще насочим достатъчно мерки и политики, така че да има прагматизъм в обучението. Ще се правят и консултации с работодателските организации и бизнеса и още на стадий планиране да приближим системата на висше образование към практиката”, допълни той.

Според Орешарски е важно всички специалисти, които работят в съответните предприятия да бъдат добре подготвени с универсални знания. Важна е квалификацията, а не работното място. Един добре квалифициран човек не се притеснява за работното си място. Друг принцип е обучението през целия живот. Три до пет години са достатъчен период, за да амортизират знанията ви, ако не ги осъвременявате своевременно. Знанията в университетите трябва да се възприемат само като една фаза и студентите трябва да се подготвят да бъдат ученици цял живот”, каза още министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

На среща с ректорите миналата седмица обсъдихме стратегията и мисля, че срещата беше много ползотворна, имаше различни мнение, което е критерии за успех. Аз по друг повод обичам да казвам, ако всички мислим еднакво, значи не мислим достатъчно. „Знанието се ражда в спорове, в разногласия, в дискусии, всичко друго е догматизъм, който не води до добри резултати. Много е важно стратегията да бъде възприета поне от преобладаващата част от студентство”, обясни Орешарски.

Последвайте канала на

1812 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.12.02 | 18:48

8
Слушали сме ги тези. Ти си един преподавател, който нито може нито знае как да подобри нещата.

2013.12.02 | 18:48

7
Мнението на Орешарски не е негово, то е една абстрактна визия, която някой съчини преди 10-15 години с цел да се покаже че в посткомунистически страни образованието е некачествено. Препоръките са базирани на визията за образованието на запад, в която се вярваше тогава и която бе съчинена по слухове от соца.

2013.12.02 | 18:48

4
За да не бягат на Запад и тук образованието трябва да стане ката на Запад

2013.12.02 | 18:48

6
Забелязва се стремеж да се наподоби висшето образование от соца. Явно за съотвтните експерти соца е върха на общественото развитите. Университетите ще обучават не хора а кадри, които после ще бъдат пращани да бачкат по чужбина от "държавата" или от чорбаджиите. Тази идея е абсурдна, но някои хора си останаха в онова време и друго не са способни да измислят.

2013.12.02 | 18:48

5
ще ги обучавате как се краде 1млрд. че и повече станаха вече.

2013.12.01 | 21:04

3
Замислената образователна реформа е безидейна и базирана върху типови заклинания. Никой няма идея какво ще стане и съответно ще стане хаос
НИЕ

2013.12.01 | 16:26

2
КАКВО ТИ ОБРАЗОВАНИЕ, КАКВИ 5- ЛЕВА ?ВСИЧКО Е ИМИТАЦИЯ И ПОРНОГРАФИЯ!!В НЯКОЙ УЧИЛИЩА НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ ДАЛИ СИ В БЪЛГАРСКО ИЛИ ТУРСКО УЧИЛИЩЕ! ОСТАВКА !!
stoiko

2013.11.30 | 18:33

1
Vie si podajte ostavkata,po otnosenie na4ina na obu4enie na studentite ima koi da se pogrizi,naj vaznoto e nasite deca da ostanat v Rodinata si.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини