Орешарски: Подобряваме бизнес отношенията с Ирак

  • 28 ноември 2013 19:20

  • 1259
  • 4
Орешарски: Подобряваме бизнес отношенията с Ирак
©

Ще бъде създадена работна група за подобряване на бизнес контактите с Ирак.

Това е обявил министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 на среща с министрите на индустрията и минералите Ахмед Дели и на търговията Хайрула Бабакр, съобщиха от правителствената информационна служба. Възможностите за възстановяване на традиционно добрите в миналото търговско-икономически връзки между България и Ирак обсъдиха на среща днес министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и министрите на индустрията и минералите Ахмед Дели и на търговията Хайрула Бабакр. Членовете на иракското правителство са в страната ни за заседанието на смесения българо-иракски комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество. Като проблеми за по-активното развитие на отношенията между двете страни, вкл. в икономическата област, те посочиха отсъствието на български посланик и на търговско аташе в Багдад, както и затруднените транспортни връзки. Министрите Ахмед Дели и Хайрула Бабакр посочиха, че страната им предлага възможности за реализация на големи проекти от български фирми като изграждането на заводи и строителството на мостове. Като перспективно беше очертано сътрудничеството в областта на селското стопанство, енергетиката и индустрията. „Ние още помним българските специалисти и ги очакваме отново в Ирак. Нашият пазар е отворен за приятели, сред които е и България”, каза министър Дели.

На срещата беше подчертано, че в началото на следващата година предстои организирането на българо-иракски бизнес форум, за което са се договорили делегациите на двете страни по време на сесията на смесения комитет. Премиерът Орешарски пое ангажимент да бъде обсъден сериозно въпросът с изпращането на посланик в Багдад. Той каза също, че ще разговаря с министъра на отбраната по искането на иракската страна български специалисти да се включат в обучението на силите за сигурност на Ирак. Ще бъде създадена и работна група, която да разработи мерки за подобряване на бизнес контактите между двете държави. „Ние имаме стари приятелски отношения, но трябва да гледаме и напред. Готови сме да съдействаме с всичко за развитието на икономиката и туризма, за да са полезни отношенията ни и за двата ни народа”, каза министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той благодари за поздравите, изпратени му от неговия иракски колега Нури ал Малики, и посочи, че през следващата година ще се търси възможност за среща на най-високо равнище, която да даде нов импулс на двустранното сътрудничество.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1259 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.01.26 | 17:58

4
Абе ти в една нормална страна няма ли да отидеш?Или там не те искат.В саита 1към1 написаха,че си лежал на 4 ти километър...вярвам им!

2013.12.01 | 19:57

3
НАИСТИНА ДОБРА НОВИНА!

2013.11.30 | 09:41

2
Сигурно ще внасяме Иракски самоубийци камикадзета за друго не се сещам. Може би иска да внесе за нова година стотина броя вместо фойерверки купона ще е пълен.
39

2013.11.29 | 01:50

1
Какви приятелски отношения и какъв бизнес ,ти се справи с Китай и Европа сега и в Ирак,ама голяма работа си къде си се крил до сега????

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини