Ще търсим китайски инвестиции за важни инфраструктурни проекти

  • 26 ноември 2013 14:08

  • 1132
  • 4
Ще търсим китайски инвестиции за важни инфраструктурни проекти
©

Премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 потвърди интереса на България към осъществяване на съвместни инфраструктурни проекти със средствата от специалната китайска кредитна линия от 10 млрд. щатски долара.

В изказването си на Срещата на върха на Китай и държавите от Централна и Източна Европа премиерът посочи, че желанието ни е да привлечем китайско участие във важни национални и регионални проекти, като магистрали, жп линии, хидросъоръжения, пристанища, летища.

По думите му китайската страна трябва да възприеме по-гъвкав подход при финансирането на проектите, който да е съобразен с правилата на Европейския съюз.

Орешарски приветства китайското предложение за учредяване на асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и България да бъде неин домакин.

Според Орешарски публично-частното партньорство би бил успешен подход при реализацията на проекти с финансиране от китайската кредитна линия, поради ограничените възможности на държавите-членки да представят държавни гаранции.

Министър-председателят определи инициативата на китайското правителство за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа като успешна и ползотворна.

„Като ценен резултат от това сътрудничество е значително засиленият интерес на водещи китайски компании към страната ни и към региона", посочи той.

Според Орешарски най-важният резултат би бил увеличаване на китайските инвестиции и туристи, осигуряването на по-свободен достъп на наши стоки до китайския пазар, навлизането на повече китайски компании в технически паркове и икономически зони.

Един от приоритетите по Инициативата е сътрудничеството в областта на земеделието.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1132 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.11.27 | 00:37

4
a taka,i kitaizi da doidat!!!tova e ve4e naistina kraq,,,

2013.11.27 | 00:33

3
Ami da, Evropa ne Vi iska, zatova Vi privli4a kapitalisti4esko- komunisti4eskata kitaiska demagogiq. Da pasi Bog Balgariq ot podobni idioti-upravnizi kato tozi na snimkata

2013.11.26 | 22:05

2
Gluposti pishesh v Ispania Kitaicite sa xilqdi , prevexa celia pazar ,nishto ne se proizvejda veche na mestna pochva .
Чайна майна

2013.11.26 | 21:32

1
Нещем ЕС и ЕАС! Искаме Китай! Те поне няма да ни заробят.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини