Бюджетната комисия прие законопроекта "Пеевски"

  • 24 октомври 2013 19:48

  • 1736
  • 2
Бюджетната комисия прие законопроекта "Пеевски"
© Булфото

Законопроектът, внесен от Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, отнасящ се до икономическите и финансови взаимоотношения с офшорни дружества, бе приет на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Законопроектът предвижда забрана на регистрираните в офшорни зони дружества да участват в процедури по възлагане на обществени поръчки, както и в приватизация на държавно или общинско имущество, припомня БТА. Такива дружества няма да имат право и да получават лицензии като кредитна институция, застрахователно или пенсионно дружество, здравноосигурителен фонд и други.

В законопроекта обаче са разписани и изключения на тези забрани, а именно ограниченията не се прилагат, ако акции на дружествата се търгуват на регулиран пазар в България или друга държава-членка на ЕС, ако дружествата са част от икономическа група, чиято централа е регистрирана като данъчно лице в страна, с която България има споразумение за обмен на информация, или пък чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и физическите му собственици са известни.

В мотивите на законопроекта е записано, че той ще позволи данъчно облагане на дружествата, регистрирани в офшорни зони, съответно с 10-процентен корпоративен данък върху отказания разход на местното лице и петпроцентен данък върху дивидента на чуждестранното лице от юрисдикцията с преференциален данъчен режим. За недекларирано скрито разпределение на печалбата ще се налага санкция 20%.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова каза, че няма забележки за внесените предложения в частта "данъчно облагане".Тъй като пред парламентарната комисия не бе представено цялостно становище на МФ по законопроекта, депутатите от ГЕРБ предложиха гласуването да бъде отложено, но предложението им бе отхвърлено. Менда Стоянова заяви, че ГЕРБ подкрепя законопроекта по същество, но понеже не са убедени с достатъчно аргументи, няма да гласуват. Така законопроектът бе приет с гласовете на останалите членове на бюджетната комисия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1736 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.25 | 13:46

2
ВСИЧКИ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ТОВА ПРАСЕ! МЕСТАН, СЕР-ГЕЙ, ОЛИГАРСКИ, КАТО ГИ ПОПИТАТ ''КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ'' СЕ ХАПИКАВАТ ДА НЕ КАЖАТ НЕЩО ИЗЛИШНО. ЦАЦАПОВ И ЙПВЧЕВ МУ ОТИДОХА ХА КРАКА. ЕДВА ЛИ НЕ НАПСУВА КОНСТИТУЦИОНИТЕ СЪДИИ. СЕГА НАПИСАХА САКОНОПРОЕКТ ОТ НЕГОВО ИМЕ.

2013.10.25 | 13:44

1
ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА, МАЗНАТА, ГАДНАТА, ГРОЗНАТА И СТРАШНА К А Л И Н К А!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини