Трайчо Трайков: Мавродиев одобри сделката, за която ме обвинява

  • 16 септември 2013 08:14

  • 2426
  • 0
Трайчо Трайков: Мавродиев одобри сделката, за която ме обвинява
©

Не съм обвиняем. Има едно интервю, в което е замесено моето име. Няма как да участвам в подобна сделка, осъществена на Българската фондова борса (БФБ). Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият енергиен министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Припомняме, че миналата седмица в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт" председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев обяви, че бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко от правителството на ГЕРБ и свързваната с Иво Прокопиев финансова компания инвестиционен посредник "Булброкъркс" отиват на прокурор по обвинение, че са ощетили държавния интерес с 87 милиона лева. "През 2011 г. българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска", каза Мавродиев, като уточни, че е подал сигнал до главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

"Не знам как въобще е изчислена тази разлика в цените. Ако има такава методика, какво показва анализът на всички сделки, които са се сключвали на БФБ?. По това време дори тези пари, които се взеха, бяха добри. Освен това сделката се ръководи от Агенцията за приватизация и министърът няма отношение към нея. На борсата пък важат правилата на Комисията по финансов надзор. Мавродиев е одобрил тази сделка като ръководител на Комисията", обясни Трайков.

Попитан защо според него замесват името му в подобно нещо, бившият енергиен министър каза: "Нямам отговор, който да не е спекулативен. Ако прокуратурата сметне, че в този сигнал има нещо, което изисква разговор с мен, тогава ще разбера повече по темата. Вероятно работата на Комисията по финансов надзор е в обсега на новите управляващи. В някакъв смисъл съчувствам на г-н Мавродиев, който е кадър на ГЕРБ, че трябва да се представя добре пред тях".

Трайков коментира и 5%-то намаление на цената на тока. "Това намаление ще се върне с лихвите, защото се финансира с дефицит в енергетиката. Това ще стане може би още догодина, при следващото увеличение на цената. Може известно време да взимаш пари назаем, но все някога трябва да ги върнеш. И гърците живяха доста време така, какво от това? За да е възможна сегашната цена, трябва да се намерят отнякъде 500 млн. лв., които да влязат в енергетиката. Управляващите казват, че ще продадат въглеродни емисии. При сегашната цена, в бюджета могат да влязат най-много 150 млн. лв. Трябва да обяснят откъде ще дойдат останалите 350 млн. лв", коментира бившият министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини