До 2 дни става ясно дали Плевнелиев ще наложи вето върху Закона за актуализацията на бюджета

  • 05 август 2013 19:07

  • 7838
  • 106
До 2 дни става ясно дали Плевнелиев ще наложи вето върху Закона за актуализацията на бюджета
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното проведе днес среща с министъра на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас, на която беше запознат с аргументите на правителството за актуализация на бюджета за 2013 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава запозна министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас с някои от резервите, които има към приетия от Народното събрание закон и го увери, че ще се произнесе по промените възможно най-скоро.

Вече няколко дни в публичното пространство се лансира тезата, че евентуално вето на държавния глава върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. ще бъде причина семействата на децата с увреждания да не получат през този месец увеличение към помощите си, бизнесът да не получи дължимите му суми, че подобно вето би било „безпрецедентно“ или има „скрити политически цели“.

Цялата кампания налага няколко важни уточнения:

Президентът изрази готовност да обяви своето решение преди изтичането на конституционно определения срок от 15 дни, като за това бяха проведени редица консултации още по време на приемането на закона. Тъй като по неясни причини окончателният текст на закона беше получен в президентската институция едва днес, в късния следобед, държавният глава ще оповести своята позиция до два дни.

Президентът призовава да не се използват за политически противоборства проблемите на тази част от нашето общество, която е в най-тежко положение. Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг. Президентът вече многократно заяви своята подкрепа за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Пример за възможните решения даде служебното правителство, което осигури за тези политики 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета.

С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те?

През последните дни многократно се спекулира с последствията от евентуално вето по отношение на средствата за децата с увреждания. Държавния глава подчертава, че по никакъв начин получаването на допълнителните средства за семействата на децата с увреждания от 1 август не е свързано с евентуалното налагане на вето. Не е предвидено Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да има обратно действие. Тоест, дори и при незабавно обнародване, той няма как да породи своето действие от началото на месец август. Въпреки че тези средства не бяха предвидени нито в първоначалния пакет стабилизационни и неотложни мерки, нито в приетите на първо четене изменение и допълнения, президентът изразява своята подкрепа за тях.

Държавният глава обръща внимание, че напоследък става практика законите да се променят в последния момент, без обществено обсъждане и без да се спазват сроковете в Закона за нормативните актове. При всички тези случаи, например Закон за енергетиката, Закон за устройство на територията, Закон за ДАНС, а сега - Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет и други, се прави опит от управляващите отговорността за постигането или непостигането на целите на тези закони да бъде прехвърлена на президента. Когато Народното събрание прие Закона за енергетиката на 28 юни, петък, се твърдеше, че необнародването на закона в същия ден ще попречи да се намали цената на тока от 1 юли. Конституцията разписва ясно и правомощията, и сроковете, и е редно всички власти да се съобразяват с тях.
Странно звучи и аргументът, че евентуално вето на президента ще стане причина бизнесът да не получи разплащанията, които са му дължими. Трябва да е ясно, че приетите от НС промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения. Необходимите средства не са разписани конкретно по бюджетите на задължените органи. С приетия закон се увеличава Резервът за непредвидени и неотложни разходи и се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерски съвет без санкция на Народното събрание. Единствено това.

Държавният глава обръща внимание, че както той ще направи всичко по силите си и ще изпълни конституционните си задължения във възможно най-кратки срокове, също така няма пречка Народното събрание да действа максимално отговорно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7838 106

Свързани новини

Коментари 106

Добави коментар

2013.08.06 | 03:26

34
АТАКА разби ГЕРБ и прати гербаджиите в опозиция ! Сега се лутат шантави ту вътре , ту навън ! Морската болест ги хвана,драйфат ! Волен и Лаков ги чекнат по комисиите ! Свинята Фидоска изпуши вече , изцвърча и Цветан глупака !Тлъстият плъх , простакът Винету-Буда ,ТИКВАТА на всички тикви е наред!Чака свиждане с Мишо Бирата ! Пък онзи мухъл президентски мирише вече,насрал се е,не му е до вето !
Lyubo Angelov

2013.08.06 | 17:15

106
НАЛАГАЙТЕ ВЕТО,Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,СЕКНЕТЕ ИМ МЕРАЦИТЕ НА ПСИХИЧНОБОЛНИТЕ ИНДИВИДИ ОТ АТАКА И КОМУНОИДНИТЕ МАЛОУМНИЦИ ОТ БСП И ДПС.МАЧКАЙТЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И НАКАЗВАЙТЕ СЪС СМЪРТ ГРАБИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ.БОЛНИТЕ С ИЗЦЪКЛЕНИ ОЧИ-ДИРЕКТНО НА 4-ТИ КМ.ТЕЗИ,КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С МЕН,ДА ГО ДУХАТ,ЛАПАТ,СМУЧАТ И ДА ГЪЛТАТ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ.
даниел

2013.08.06 | 17:15

105
БСП готови на всичко да вземат този заем.... дори използват хората инвалиди за да принудят президента да не налага вето за този милиард...... по голяма наглост от това няма на къде.... тази сган народът не може да търпи повече.... такава наглост няма по света..... да оправдаваш тегленето на 1 милиард заем с недъгавоста на някои хора.... срам и позор.... не че хората не заслужават, но може да се измисли нещо друго за да се дадат пари на хората в неравностойно положение.... примерно 0.1% данък за хора с неравностойно положение.... на 1000 лева се пада 10 лева по-лесно казано.... това е едно решение което е приемливо....

2013.08.06 | 17:14

104
ТУРСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ ТИХО ИСЛЯМИСТКИ ШЕТАТ В УСЛУГА НА БОЙКО БОРИСОВ И КАСИМ ДАЛ От година насам нашествието на представители на турските спецслужби из „деликатните” български райони, макар тихо и ненатрапчиво, бавно и полека се превръща в епидемия. Всеки месец спец. агенти на Ердогановите служби маскират шетането из България с кешене на големи пари, „социално” пакетирани като помощи за турскоговорящите. Преди дни “прикритите” напуснаха страната, а следващият “тур за овации” се очаква през октомври. Инвазията е под абсолютния контрол на Ердоган, а целта е „дълга писта” – удряне на рамо на удобно прилежния за Ердоган Бойко Борисов и ислямитската „пета колона” у нас – Касим Дал. Набиращата огромна икономическа мощ Турция стратегически и тактически оре в България и за ислямистките си цели е заложила на Бойко Борисов и ГЕРБ. Борисов е човекът, който вече е подплатен с финансови обещания и комплименти И покрай „Южен поток”. Доган обаче остава непреодолимата пречка за турските ислямистки щения, отчетено е от турските спецслужби на Ердоган. Непреодолима до … правилния куршум. Турците са наясно, че Доган е неуправляем и не могат да го държат под контрол като пластелинените Борисов и Касим Дал и острото мероприятие срещу Сокола по никакъв начин не е отменено. Из „деликатните райони” вече масово разкешват турски спец.емисари, успивайки населението, че му помагат „социално”. Пари от ислямистите влизат и за протестите на „интелигентните”. Целта е постепенно овладяване на около 1 милион електорат, който да бъде иззет от ДПС в полза на ислямистките „лимонки” Борисов и Дал. На този особено тревожен фон българските спецслужби начело с ДАНС на Владимир Писанчев си бъркат тотално в задниците. А посрани платени дописници на ГЕРБ и лицето с влошено психично състояние Янко Станев пишат мерзки внушения, че „Сокола има последен коз – „етническото напрежение”. За ужас на онези, които ненавиждат Ахмед Доган, ИСТИНАТА е противоположна на манипулативните платени съчинения – Бойко Борисов чрез машата си Касим Дал, протектирани от Ердоган, са си продали задниците за тихата ислямизация на огромна част от населението на българската държава. Ердоган демонстративно отказва контакти с правителството на Орешарски, точно защото Доган е камъчето в обувката им, което търси европейския, а не ислямистки път на развитие. И ако някой продължава да спори по този въпрос – пак да прочете доклада му на конференцията на ДПС, преди да му опрат пистолета ОНЕЗИ, ПО ВРЕМЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ, които НЕ РАЗКРИХА ПОРЪЧИТЕЛЯ. Темата е взривоопасна, но още по-зловещо е безхаберието и на Цветлинйовчевите спецслужби

2013.08.06 | 17:13

103
ЦВЕТАНОВ МОЖЕ ДА ИЗБИЕ ОТРОВНИТЕ ЗЪБИ НА ВСЕКИ МРЪСЕН КОМУНИСТ!
????

2013.08.06 | 17:13

102
От А-така знаят ли, че цената на тока се, забележете ПОВИШАВА 16% от 1 януари 2014/ според ДКЕВР/? Доходи и т.н. не се предвиждат....естествено. Ами намалената цена сега се калкулира в следващата, ако дотогава въобще държавата не фалира в лицето на НЕК. Временни лъжи, ама за балъци ,каквито хич няма!Те не са и толкова прости, това им е изгодно.

2013.08.06 | 17:12

101
Кой ще плати въпросния заем? Пенсионери, лумпени или неработещи в страната турци? Може пък и Мишо Шамара?

2013.08.06 | 17:09

100
Бойко Бойко защо напечата толкоз много бюлетини?

2013.08.06 | 00:50

9
Бойко Бойко вярно ли е че Волен та найбал ?
Боздуган

2013.08.06 | 17:09

99
ГРЕШКАТА НА БОЙКО Е,ЧЕ Е ОТКРОВЕН-ЧОВЕК НА НАРОДА,ДАЖЕ МАЛКО НАИВЕН.НЕ КАТО ТЕЗИ ЛИЦЕМЕРИ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ-ЛИЦЕМЕРИ.ПРАВЯТ СЕ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА,А ВСЪЩНОСТ СА ЖИВИ ДЯВОЛИ.ОБЕЩАВАТ ЕДНО(САМО И САМО ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ВЛАСТА)Е ПОСЛЕ ИЗНАСИЛВАТ БЪЛГАРИЯ.САМИЯ ТИ,ЛЮБО СИ ЖИВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРОПАГАНДАТА И ЛИЦЕМЕРИЕТО.ЦЯЛ СВЯТ СЕ СМЕЕ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО И НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА

2013.08.06 | 17:08

98
ВНИМАНИЕ-ЛЮБО АНГЕЛОВ.той е жалък опит на ВОЛЕН за манипулиране на общественото мнение.Сменя си псевдонимите и пише единствено срещу герб над 95%от коментарите срещу герб и протестиращите са негово дело,в този форум той е единствения от атака,други нямя.Това е подигравка на АТАКА с народа и жалък опит да прехвърлят народния негативизъм срещу герб за да може Волен да прибира рушветите от коалиционните си партньори,каквато възможност нямаше при предишните управляващи.Както и да се измъкне от ФАКТА,че ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ

2013.08.06 | 06:25

49
Бойко Бойко ще ме заведеш ли при чичо Плевнелиев на Халхидики ?
Боздуган

2013.08.06 | 17:07

97
ЛЮБО,АЗ СИ МИСЛИХ,ЧЕ Е ЗАРАДИ ПАРИТЕ НО ТИ ЯВНО СИ ПРОМИТ МОЗЪК.ОТ КЪДЕ СЕ ВЪРНА ВОЛЕН ПРЕДИ ОКОЛО МЕСЕЦ-ФРАНЦИЯ.БЕШЕ В ХОТЕЛ ПЛАТЕН ОТ КОАЛИЦИОННИТЕ МУ ПАРТНЬОРИ-КАСОВАТА БЕЛЕЖКА НАКРАЯ НАВЪРТЯ 30 ХИЛКИ-ЕВРО,ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ЗА КОМПАНЬОНКИ,НЕ МУ Е ЗЛЕ НА ЗЛОБНОТО ДЖУДЖЕ.КАК НЯМА ДА МРАЗИ ГЕРБ,ПРИ ТЯХ ЖИВЕЕШЕ КАТА МИШОК И САМО СИ ИЗБИВАШЕ КОМРЛЕКСИТЕ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини