Чобанов: След актуализацията на бюджета ще се разплащаме с бизнеса

  • 12 юли 2013 10:56

  • 1836
  • 4
Чобанов: След актуализацията на бюджета ще се разплащаме с бизнеса
© Булфото

Министърът на финасните Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас смята, че актуализацията на бюджета ще увеличи дефицита. Актуализацията е необходима, за да се прекрати въведената през последните години практика за неиздължаване към бизнеса.

Това каза в парламента министърът, предаде репортер на novini.bg. По думите му приходната част в бюджета на покрива очакванията към този момент.

Актуализацията на бюджета е знак, че ще бъде прекратена политиката, която се водеше до момента – да не се разплащаме с бизнеса. Поради забавянето на възстановяването на ДДС през миналата година, вече сме задължени и с лихви в размер на 25 милиона лева, а за първите 5 месеца на годината тези лихви са над 12 милиона лева. Такава практика няма как да бъде толерирана, защото допълнително натоварва и без това оскъдните ресурси, с които разполага фискът. При актуализацията на бюджета голяма част по посока разходи ще бъде за разплащане именно на задължения към бизнеса, каза още министърът.

„Приходната част също не е разчетена добре. Имаме очакване за брутния вътрешен продукт с 1,5 милиарда лева по-нисък и с 1 милиард лева по-ниско потребление, което също оказва влияние върху данъчните приходи. От данъка върху лихвите са събрани досега 29 милиона лева, а са разчетени 132 милиона лева – най-много 70 милиона лева от тях изглежда няма да бъдат събрани”, посочи Чобанов.

„Очакваните приходи и от ВЕИ също няма да дойдат. Само тези неща, които изброих, са за 300 милиона лева общо, които няма как да бъдат наваксани заради процеса на планиране. Размерът на дълга се запазва – държавата не е задлъжняла допълнително над предвидения в бюджета. В първите месеци на следващата година ще попълним фискалния резерв, тъй като тогава ни очакват сериозни плащания по външния дълг. За да бъде изпълняван бюджетът, трябва да бъде разчетен добре и актуализацията се налага именно заради това, че не е добре разчетен, което не означава разхлабване на разходите, освен изброените като приоритети. Актуализацията е едно признаване на действителното състояние на държавата”, поясни министърът.

„Вчера проведох една предварително среща с представители на НПО и академичните среди, което смятам да стане практика, на която чух и критики. На срещата бяха и двама бивши финансови министри – Стоян Александров и Христина Вучева, които също си казаха мнението. Мисля да организирам и една среща, може и да оформим инициативата като клуб на всички бивши финансови министри, за да обсъждаме ситуацията. Техните съвети са важни”, каза министър Чобанов. „На териториалните агенции на НАП ще им бъдат поставени амбициозни цели, които се надявам да изпълнят”, каза още той.

По думите му се води дискусия за евентуалната промяна на „свещената крава” на банките, според което се приравняват банките с общините. „Това е сериозен въпрос и трябва да се търсят решения, за да покажем на хората,че се мисли за тях. „Банковото лоби или банковият сектор е много важен за бюджета, тъй като е потребител на вътрешен дълг. „Няма да се противопоставя на лобито, но ще отстоявам интересите както на държавата, така и на хората”, добави министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

Последвайте канала на

1836 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НАИ -ПОСЛЕ СИ ИЗПЪЛНИХА ОБЕЩАНИЕТО

2013.07.13 | 06:00

4
ТЕЗИ ОБЕЩАХА ДА КРАДАТ И ДА ДОСАСИПЯТ ДЪРЖАВАТА.

2013.07.13 | 05:59

3
Кога това на есен ли когато вече няма да сте на власт.

2013.07.13 | 05:59

2
Необходимо е спешно сваляне на кабинета!По възможност още до края на тази седмица!Утре се навършва 1 месец от началото на протеста,а има хора които още не са разбрали ,че всъщност има многохилядни протести против правителството на Орешарски и си е !!!Времето дойде!Насам народе!!!Оставка!!!

2013.07.13 | 05:59

1
Чобан си беше чобанин си остана,така както сте я подкарали,да оправите държавата с дългове и баба.ми знае,ама тез дългове ще ги плащат хората които ви искат оставка,наказвате ни по тоз начин педали мръсни,но на вас края ще ви е арабски.господ гледа отгоре.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини