Mашини разбутаха барикадите, министри и депутати бяха изведени от НС

  • 24 юли 2013 06:23

  • 14579
  • 64
Mашини разбутаха барикадите, министри и депутати бяха изведени от НС
©

Часове наред продължи обсадата на парламента от всички страни, по време на която над 100 души – депутати, трима министри, административни служители и журналисти останаха блокирани в сградата.

Малко след 3.00 часа обаче бе проведена успешна акция по извеждането на министри и народни представители.

Блокираните представители на кабинета "Орешарски" бяха министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас и министърът на труда и социалната политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Обсадените министри и депутати в парламента всъщност са участниците в заседанието на трите парламентарни комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и на труда и социалната политика, които разглеждаха и в последствие приеха на първо четене проектозакона за актуализация на бюджет 2013.

Още по време на заседанието в зала „Изток” на Народното събрание се чуваха скандиранията „Оставка” и освиркванията на събралите се отвън стотици протестиращи граждани, които за 40-ти пореден ден са на улиците в столицата в знак на недоволство от правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. След края на заседанието обаче около 20.00 часа участниците в него не бяха пропуснати от служителите на НСО да напуснат сградата, заради блокадата от протестиращи в целия район около Народното събрание.

Първоначално блокираните депутати, министри и журналисти смятаха, че ще останат кратък период от време докато полицията измисли начин да ги изведе от обсадената сграда на Народното събрание. Час по-късно обаче журналистите бяха помолени да се отделят в клуба на народния представител, като в кулоарите на парламента да останат само депутати. По този начин блокираните представители на медиите не можеха да разберат кога и как ще бъдат изведени самите те, както и депутатите и министрите.

Към 22.00 часа беше направен неуспешен опит тримата министри и депутатите да напуснат сградата на парламента с автобус, чиито път обаче беше блокиран от протестиращите, които насядаха на земята пред автобуса. В този момент напрежението ескалира и протестиращите влязоха в пряк конфликт със служителите на МВР. След като над 30 минути депутатите и тримата министри, прикрити в автобуса, останаха блокирани в района на храм-паметник "Св. Александър Невски" , полицаите решиха да върнат народните представители и министрите отново в сградата на парламента с оглед на тяхната безопасност. Докато автобусът се опитваше да излезе от периметъра на Народното събрание депутатите и министрите бяха целени с камъни и яйца.

По-късно стана ясно, че народните представители от ГЕРБ не са се качили в автобуса и дори определят този ход като неразумен. След неуспешния опит през следващите няколко часа нямаше яснота за блокираните хора в парламента относно това кога ще бъде направен втори опит за извеждане и по какъв начин. Единствената информация, която получаваха дори обсадените журналисти, бе от извънредните новинарски емисии.

При извънредната ситуация врати отвори и бюфетът на парламента, където веднага се наредиха големи опашки от министри, депутати, журналисти, синдикалисти и работодатели, които искат да си закупят храна и вода. През целият престой депутатите и министрите се въздържаха от коментари на ситуацията. Владислав Горанов от ГЕРБ обаче подчерта, че щом правителството не може да работи, трябва да си подаде оставката. От своя страна Антон Кутев от БСП посочи, че протестиращите пред вратите на парламента са не повече от 2000 граждани, които не олицетворяват българският народ.

Малко след 03.00 часа поетапно започна и чаканото извеждане на обсадените министри, депутати, синдикалисти и работодатели. Тримата министри, както и по-голямата част от народните представители от БСП и ДПС, напуснаха парламента с коли на жандармерията.

Синдикалистите и работодателите излязоха спокойно през служебния вход на парламента. Последни от депутатите обсадената сградата на Народното събрание напуснаха депутатите от ГЕРБ, които дори направиха път на журналистите да излязат преди тях.

Около 4.30 часа сградата на парламента остана празна, след като близо девет часа в нея бяха обсъдени трима министри, депутати, журналисти и представители на работодателите и на синдикатите. Полицейското присъствие в района около сградата на парламента бе изключително засилено.

Последвайте канала на

Весела Найденова
14579 64

Свързани новини

Коментари 64

Добави коментар

2014.03.17 | 20:51

64
Отчаян опит на Герб да влезнат в незаб.авни избори, дока.то не са променени изборните правила
Волен уволни бойко

2014.03.17 | 20:51

63
ПОБЕДА АТАКА ЛУМПЕНИ ПРОТЕСТИРАЩИ БЕЗСИЛНИ СТЕ СРЕЩУ ВОЛЕН ! A ПАШАТА И ТИКВАТА AKO ЩЪТ И С ГРАНАТОМЕТИ ДА ВИ ОБОРУДВАТ ПАК ЩЕ ВИ ИЗДУХАМЕ ТЕРОРИСТИ ВАНДАЛИ ПРОДАЖНИЦИ ДЕГЕНЕРАТИ И НАРКОМАНИ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

2014.03.17 | 20:50

61
ДОЛНА МУТРА ,ПРОДАЖНИК И ПЕДЕРАС ,ТОВА Е ПОЛУГРАМОТНИЯ ИНДИВИД БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ,,ДОКАЗАН КРИМИНАЛЕН ПРЕСТЪПНИК,НАРКОТРАФИКАНТ,ПРОСТ ПОЖАРНИКАР,ОТКАЗАЛ КАТО СЛУЖИТЕЛ ДА СЕ ДЕПОЛИТИЗИРА И ДА НАПУСНЕ БКП,ЗА КОЕТО Е ИЗХВЪРЛЕН ОТ ПОЖАРНАТА,ПО НАСТОЯВАНЕ НА АХМЕД ДОГАН ПРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НЕЗАКОННО Е ПРОИЗВЕДЕН В ЧИН ГЕНЕРАЛ И Е НАЗНАЧЕН ЗА ГЛАВЕН СЕК.НА МВР ,ПО НЕГОВО ВРЕМЕ СТАВАТ НАЙ МНОГО ПОКАЗНИ РАЗСТРЕЛИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ,ВЪПРЕКИ КРИМИНАЛНОТО МУ МИНАЛО НА МУТРАТА БОЙКО -БУДА ТОЙ Е ЛАНСИРАН В ПОЛИТИКАТА ,ЗАРАДИ БЕЗПРЕКОСЛОВНОТО СИ ПОСЛУШАНИЕ КЪМ ИЗРАЕЛ И САЩ,ПО ВРЕМЕ НА НЕГОВИЯ МАНДАТ КАТО ПРЕМИЕР ,ТОЙ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ПОДАРЯВАТ БЕЗВЪЗМЕЗНО 6% БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ОТ ДЪРЖАВНИЯ ПОЗЕМЛЕН ФОНД НА ИЗРЕЛ ПОД ПРЕДЛОГ ,ЧЕ ИЗРЕЛСКИ ФИРМИ ЩЕЛИ ДА( РАЗВИВАТ) МОДЕРНО ЗЕМЕДЕЛИЕ ,ВМЕСТО ТОВА ЕЛАТЕ В ПЛОВДИВ ДА ВИДИТЕ ,КАКВО СТАВА В МОМЕНТА .В ЕДНО ОТ НАЙ КРАСИВИТЕ И ЖИВОПИСНИ МЕСТА ОКОЛО МАРИЦА СЕ СТРОИ ЗА 4-5 ХИЛЯДИ ДУШИ СЕЛИЩЕ ОТ ЗАТВОРЕН ТИП В КОЕТО СЕ ЗАСЕЛВАТ ЕВРЕИ .ТАЗИ ЗЕМЯ КОЯТО Я ПОДАРИ ТОЗИ МУТРО-ПЕДЕРАС Е БРАНЕНА С КРЪВТА НА НАШИТЕ ДЕДИ .А ЗА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ СЪВМЕСТНИ ЗАСЕДАНИЯ НА НАШИЯ МИН.СЪВЕТ С МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА ИЗРАЕЛ И С МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА ТУРЦИЯ СИ Е НАПРАВО ОТКАЗ ОТ СУВЕРЕНИТЕТ И АБСОЛЮТНО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ,ВМЕСТО ТОЗИ ИЗРОД И МУТРО-ПЕДЕРАС ОТНОВО ДА ГО ВРЪЩАТ ВЪВ ВЛАСТА ПО ВРЕМЕ НА ПРА ДЯДО МИ ЧЕТНИК И ЗНАМЕНОСЕЦ НА ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЪСТАННИЧЕСКИ ДРУЖИНИ В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ БОРИЛА СЕ ЗА СВОБОДА И ОБЕДИНЕНИЕ С МАЙКА БЪЛГАРИЯ ,ТОЗИ МУТРО-ПЕДЕРАС БОЙКО БОРИСОВ ,ЩЕШЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И ПЪРВО ЖИВ ОДРАН,А ПОСЛЕ И РАЗСТРЕЛЯН ОТ ЧЕТАТА НА НЯКОЕ ДЪРВО В ПИРИНСКИЯ БАЛКАН.
KИРО

2014.03.17 | 20:50

62
Да ти го начукам,ПЕДАЛ!
t1

2013.07.25 | 20:46

54
Хаиде отивай да си обръснеш кухата кифирица бе скинче тъпо.На времето дедо ти са го шибали турците, сега ти си наведен и хванат за палците, то ще е нещо по наследство а. Б.Б не е света вода ненапита , но е за предпочитане пред недорасли кретеноиди като теб и останалите неофашистки лумпени сте, во все с онзи имбицил Болният ви лидер.

2013.07.25 | 20:48

60
СМЪРТ ЗА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТЕРОРИСТИ !

2013.07.25 | 20:48

59
Червени боклуци - махайте се' щото ще го отнесете най-накрая. А до тези платени драскачи подкрепящи правителството - излезте на площада на контрапротест. Досега я са се събрали 100 човека на средна възраст 70 г. Излезте и се пребройте нещастни червени кухи лейки.
ДО ОРЕШАРСКИ , СТАНИШЕВ,МЕСТАН И СИДЕРОВ

2013.07.25 | 14:31

50
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ БСП-ДПС-АТАКА,ЯВНО СА МАЛОУМНИ ИДИОТИ. КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ОЩЕ ЗА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА. ДА СЕ УБИВАТ ХОРА ЛИ? ПРОТЕСТИРАЛИ 2000-3000 ДУШИ. АМА МАЛОУМНИЦИ,ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИ ПРОКЛИНА НЕЗАВИСИМО ,ЧЕ БАБАТА ОТ СЕЛО ДРЪН ДРЪН НЕ ПРОТЕСТИРА. НАИСТИНА СТЕ ПЪЛНИ ИДИОТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ. ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА. НЕ УБИВАЙТЕ ХОРАТА. БЕЗСРАМНИЦИ ! ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ !
chjj

2013.07.25 | 20:47

58
a tezi deto protestirat dali nesa maloumni se pitam az,kakvo pravyat po zyal den pred parlamenta, koy im plasta za da stoyat tam, kakvi namereniya imat, kakvo ochakvat ot oste nyama i dva meseza pravitelstvoto.... dase mahat onezi bokluzi i onezi nedovolni protestirasti(razboynizi)
Мърморанка

2013.07.25 | 20:47

57
Айде, сега бате Бойко поне веднъж си признай кой стои зад тези действия, ама не ти стиска продажна твар!
123

2013.07.25 | 20:47

56
Дали някой успя снощи да види футболните агитки. Щом те организирано са там, значи има мач или ще има "кютек". Е, мач нямаше, но и боя не се получи много добре... До кога ще търпим шайка малоумни платени идиоти да определят политиката в държавата? На всички е ясно, кой има интерес от тези събития. Въпроса е: страхуват се от възмездието на закона или искат неистово са са във властта? Май двете са свързани? Не трябва да се оставяме в ръцете на бандити повече... иначе никога няма да се оправим. Май вече трябва да има ред и истинска демокрация!!! Нека да помогнем на институциите да си свършат работата, като ги подкрепим с активната си гражданска позиция!!!

2013.07.24 | 14:16

39
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ ВЧЕРА ВЕЧЕРТА,Е ПРОСТО ЕДНО МЕЛЕ С ИМА-НЯМА 200 ДУШИ.НЯМА НИКАКВА АМА НИКАКВА ПРИЧИНА КАБИНЕТЪТ ДА ПОДАВА ОСТАВКА И ТОЙ НЯМА ДА ГО НАПРАВИ ЗАЩОТО Е ОТГОВОРЕН ПРЕЗ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,ТАКА ЧЕ НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙТЕ ЧЕ НЕЩО ЩЕ НАПРАВИТЕ,ГАРАНТИРАМ 4 ГОДИШЕН МАНДАТ ЗА КАБИНЕТА!

2013.07.25 | 20:46

55
Волене млъкни! Това, че няма хора на жълтите павета не значи, че много хора не ги подкрепят! А това, че в България има червени боклуци от едно време е отделен въпрос! Да счера милицията се сби с трезво мислещите заради заповеди отгоре!
diakata

2013.07.25 | 10:39

44
Ти си за затвора Гуантанамо там кадето вкарват ислямистите. Да ти пуснат малко ток да ти дойде акала в червената тиква мрасна. За едната стотинка сте готови да предадете България мрасни червени боклуци.
Яшо

2013.07.25 | 14:33

53
Жал ми е за битите, но вчера прекалиха! Нападението над полицай винаги знаем как завършва. Навремето и ние така бяхме по времето на Жан за да дойде Костов, който опропасти България. Бойко се доказа като диктатор, който е готов да хвърли България в гражданска война за власт!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини