Социолог: Корените на олигархията са в късния социализъм

  • 10 юли 2013 14:19

  • 1588
  • 4
Социолог: Корените на олигархията са в късния социализъм
© Булфото

Олигархията влиза в разрез с интересите на обществото и затова протестите са логични. Това каза пред БНР експертът по сигурността Николай Слатински.

"Имаме формирана прослойка от 1 процент от плутократи, които смятат, че могат да подреждат държавата, какви са интересите му и да определят посоката му. От друга страна определението й е и политически формулирано - това са една група хора, водена само от своите интереси. Тя не поставя интересите на обществото, а само своите. Не съм съгласен с прокрадващия се сред интелигентните хора цинизъм, че нищо няма да се промени. Цинизъм е да си пасивен. Олигархията е факт, не виждам нормален човек, който да отрича този факт. Но обществото има право да проглежда и да стигне да извода, че повече така не може да продължава", заяви Слатински.

Социологът Иво Христов допълни, че изведнъж всички са започнали да говорят за олигархията, сякаш тя е природно бедствие. "Но тя е закономерен продукт на българския преход. Корените се намират в късния социализъм. Голяма част от тези кръгове са свързани с високите етажи от времето на късния социализъм. А тази олигархията стана възможна с приватизацията. Българската олигархия се намира в тежка симбиоза, от една страна с организираната престъпност, а от друга тя е свързана със съответните геополитически центрове на Изток и на Запад", коментира Христов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1588 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.07.22 | 23:57

3
Полицията няма ли да ги разчисти вече тия наркомани, които искат да върнат Боко Мутрата и неговата партия ГРОБ?
Поправка

2013.07.22 | 23:57

4
Платени наркомани*, извинявам се.

2013.07.11 | 06:18

2
Стига с тези лумпедиади не ви ли стана ясно че оставка няма да има

2013.07.11 | 06:18

1
Тия протести само пречат на живота на обикновенните хора

Добави коментар

Водещи новини