Кабинетът готви удар срещу контрабандата

  • 09 юли 2013 06:48

  • 1496
  • 1
Кабинетът готви удар срещу контрабандата
© Булфото

Правителството готви удар срещу контрабандата на храни.

Мерките ще се вземат до месец, защото трябват законови промени. Ще се въведе румънският вариант за борба с черния внос - пломбиране на камионите по границите ни, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от в. "Преса".

Работна група е обсъждала вчера контрола на храните, които влизат в страната. Откакто сме член на ЕС, стоките преминават без никакъв контрол.

Пломбите ще се слагат от специализирани звена, основно данъчни и хора от Агенцията по храните. Преди това те ще гледат под лупа документите на всеки камион, както и дали съответната фирма действа легално. Когато пристигне в крайната си точка, превозното средство ще се освобождава в регистриран склад. Няма да се правят изключения и за транзитно преминаващите камиони, пломбите ще се свалят на другата граница.

Тези мерки имат смисъл при вътрешнообщностните доставки (в рамките на ЕС), защото е ясно, че се укрива ДДС, коментираха бивши митнически шефове. Според различни оценки годишно от контрабандата на храни хазната губи от 1 до 3 млрд. лв. Отделно от това нелегалният внос удря родните производители.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Швейк

2013.07.09 | 11:16

1
Как го готви този удър!? Сигурно като предупреждава контрабандистите 1 месец предварително да си платят!!!

Добави коментар

Водещи новини