Доматите са поевтинели с 60%

  • 08 юли 2013 06:38

  • 1931
  • 2
Доматите са поевтинели с 60%
©

В седмицата на засилени проверки по граници и пазари цената на оранжерийните домати се е сринала с цели 60,5%, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В края на миналата седмица кило домати е вървяло по 58 стотинки, докато седем дена по-рано продавачите са искали 1,47 лв., личи от анализа на комисията. За същото време цената на краставиците се е сринала с 13,2% до 92 ст. за кило.

Ниските цени идват заради по-голямото родно производство на пазара. От съюза на градинарите посочиха, че акциите на правителството най-вероятно са стреснали и търговците, които са намалили малко надценката.

Производители на борсата в петричкото село Кърналово посочиха пред "Труд", че в четвъртък са продавали доматите по 25-30 ст. за килограм, докато вчера цената им се е повишила до 50 ст. заради ограничения внос на зарзават.

Аграрният зам.-министър Явор Гечев също изнесе обобщени данни през уикенда. "След мерките, които взехме, по данни, които всеки ден събираме, доматите на борсата скочиха от 20 стотинки на 40 стотинки за килограм буквално за един ден", твърди той.
Производителите настояват мерките на правителството по границите да не се провеждат кампанийно, а да са постоянни, за да имат дълготраен резултат.

През седмицата с над 23% е паднала и цената на прасковите. Килото вече се предлага по борсите за 1,27 лв. С близо 10% се е свила и цената на тиквичките, които вече струват по 45 стотинки за кило на едро.

Последвайте канала на

Novini.bg
1931 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2013.07.15 | 00:51

2
Защо захапаха само доматите,да погледнат какво става и с другите стоки (мляко,сирене,кашкавал,месни и пилешки продукти,стоки за бита,строителни материали и още колко други). Навсякъде се слагат големи надценки,извиват се ръцете на производителите и малките и средни фирми се затрудняват за сметка на търговците и посредниците. Явно системата и интересите на някои кръгове са такива. До кога ще търпим това нещо......

2013.07.15 | 00:51

1
Ами вие сами се прецаквате, помислете малко! Не може навсякъде когато искам да си купя качествени бг домати да ми ги продава производител по 2 лева, а в същото време да се оказва че ги продава на хипермаркетите за 20 ст, и аз като си купя от там ги взимам за 1 левтоест ми е по изгодно! Типичният ви бг манталитет ви съсипва като бранш, не друг! Я ги давайте хубави на хората с реална надценка примерно двойно колкото ги давате на хипермаркета и директно на хората примерно 50 ст, не 20 и да видите как хората ще свикнат да купуват от вас и сами ще убиете прекупвачите. Ама масово, не по единична инициатива, хора харесващи хубавите домати бол, салати, зимнина дори без тях неможем. Ама не българският манталитет си е такъв и никой няма да помисли. Ама това си е ваш бизнес оправяйте се, и ние си имаме бизнеси за които да мислим.

Добави коментар

Водещи новини