Мерджанов: КБ не иска война между институциите

  • 06 юли 2013 12:56

  • 4960
  • 34
Мерджанов: КБ не иска война между институциите
©

Вчерашната позиция на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното доказа, че България като че ли няма държавен глава, защото вместо обединител на нацията, както е по Конституция, президентът показа, че е разделител на нацията. Веднъж той се изказва срещу правителството, сваляйки доверие от него, втори път срещу парламента, трети път, незачитайки онази част от българските, които не протестират, които може и да не са съгласни със сегашното статукво, но очакват реални действия за преодоляване на тежкото икономическо положение, искат резултати. Това каза днес в ефира на ТВ7 председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от КБ Атанас Мерджанов.

По темата за КСНС той заяви, че такъв се свиква, когато има проблеми за решаване и, че Плевнелиев е допуснал грешка, защото свиканият от него съвет не е решил нито един проблем, а дори ги е задълбочил. Народният представител добави, че и преди свикването на този съвет е имало проявления, които са будили съмнения за неговата почтеност, като обединител на нацията, като човек над всички, който търси консенсуса между политическите сили, с оглед стабилността на държавата.

На въпрос задава ли се война между институциите, предвид изказването на президента, Мерджанов бе категоричен, че КБ най-малко желае да има война между институциите. "Винаги сме заявявали, че държим на спокойствието между институциите, тяхната стабилизация. Това обаче не следва от действията на президента", каза още народният представител. Той подчерта, че нито един български президент в най-новата история на страната не си е позволявал такъв подход. Според социалиста, държавният глава се е изкушил да говори за задкулисие, но очевидно той е плод на задкулисие, защото не са били ясни критериите, по които той е бил номиниран за министър на Регионалното развитие и благоустройството.

На въпрос дали ще се започне процедура за импийчмънт, отстраняване на българския президент, Мерджанов отговори, че това е изключително тежка процедура, крайна мярка, към която се прибягва, когато са изчерпани всички форми за диалог с държавния глава, който да си влезе в конституционните правомощия. "По този въпрос трябва да има политическо решение, да се произнесе Националният съвет на БСП и парламентарната група", обясни Мерджанов и изрази надежда да не се стигне до това.

Той подчерта, че отговорността да не се налага тази крайна мярка е на самия държавен глава. "Плевнелиев трябва сериозно да се замисли дали ще постъпва както досега - да бъде пристрастен, или ще съумее да постигне баланс първо между партиите в парламента и воденето на диалог с извънпарламентарните сили, защото начинът, по който той сформира служебния кабинет и организира изборите, показва, че не всичко е било наред", категоричен бе социалистът и подчерта, че държавният глава няма право да се измъква, защото е еднакво отговорен с всички политически.

Правила за работа и ред в парламента съществуват, друг е въпросът дали те отговарят на очакванията на различните политически сили. ГЕРБ трябва да свикнат да бъдат и в опозиция, това каза Мерджанов, помолен да коментира днешното изказване на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че депутатите му ще се върнат в парламента, ако се свали имунитетът на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и се определят правила за работа на парламента. Той допълни, че досега ГЕРБ са били само управляващи и това да са в опозиция явно не се вписва във философията им на поведение.

Народният представител бе категоричен, че те трябва да уважават парламентарните норми на поведение. "Няма да приемаме ултиматуми. Искаме да водим нормални консултации и разговри с всяка една политическа сила, която е в парламента, в това число и с ГЕРБ, ако те влязат в НС", каза още Мерджанов и подчерта, че КБ винаги е спазвала демократичните норми.

През последните седмици органите на реда са изправени пред огромно изпитание и искам да подчертая, че БСП и КБ се отнасят с уважение към мирно протестиращите български граждани. Това отговори Мерджанов на въпрос дали в момента в страната има вътршна сигурност и обществен ред. "Опитваме се да водим диалог с тях и да се вслушваме в гласа им", каза още той и изтъкна, че заслугата да няма сблъсъци е основно на органите на реда. "Надявам се това да бъде постоянен и последователен процес от загриженост към мирно протестиращите, защото миналата сряда имаше огромна агресия пред парламента, невъзможност да функционира и самият парламент, невъзможност да се влезе в диалог", каза още Мерджанов и даде пример с неуспешния опит на негови колеги да разговарят с изразяващите недоволство пред НС.

Тезата, че протестиращите не искат диалог, а оставка, депутатът коментира, че логиката за това колко хиляди са протестиращите може да се приложи и за тези граждани, които не протестират. "Не искам да обиждам протестиращите, те имат своето законно право, но има и много наши симпатизанти, които са гласували за нас и очакват конкретни резултати", заключи той.

Последвайте канала на

4960 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
ми хайде де

2013.07.08 | 08:35

34
Другари,давайте импийчмънт,за да получите на майка си пичката

2013.07.08 | 08:35

33
Само да се похваля, винаги в моята работа се опитвам да установя дали имам вземане даване с комунист и почти винаги ми се отдава лесно, защото знаем, че потомците на селяндурите, крадливи партизани не са от най-умните хора. И като го установя, винаги се опитвам да му го забия на такъв, максимално накриво. Доста червени свини съм курдисал и кефът е голям, повярвайте.
В СОФИЯ ВСИЧКИ СТЕ ЛУМПЕНИ И УБИИЦИ !

2013.07.08 | 08:35

32
КАКВИ ПАРТИЗАНИ БЕ ИЗРОД СОФИИСКИ - ТЕ БЯХА В 44 ГОДИНА ! НАЛИ ЯДЕШ ХРАНАТА НА СЕЛЯНИТЕ ! ТИ САМИЯТ ВОДИШ КОРЕНА СИ ОТ СЕЛО - ЛАЙНАР !
Боздуган

2013.07.07 | 18:43

3
Бах ти цензурата !Напиша ли името на това лайно дето иска преврат да прави и жена му го нарича мухльо не ми пускат коментара!

2013.07.08 | 07:47

31
СЕТИХ се ! За помачето,дето ТИКВАТА го чукаше по челото като го монтира отгоре на държавата става въпрос !!!

2013.07.08 | 07:47

30
ИСКАТ ИМПИЙЧМЪНТ :) АЗ КАЗВАМ НЕКА ПРОБВАТ !!! Па да видим тогава кой - кого.
Боздуган

2013.07.08 | 07:47

29
То е ясно :ние ще найбем вас,герберасти прости !ТИКВАТА вече е найбан ,оня мухльо е насран !

2013.07.08 | 07:47

28
Тези които разделиха българския народ са комунистите. Те продължават да си мислят че времето ще се върне назад и ''партийните членове'' ще имат привилегии. Точно обратното - който е членувал в комунистическата партия може само да бъде заплют заради своето предателство. А останалите отрепки от ''юруш'' и дпс не си струва и да ги коментираме. Те са още по-долна паплач.

2013.07.08 | 07:47

27
Абе в това "КБ" защо е изпуснато "Г"то по средата!?!

2013.07.08 | 07:47

26
О, я се пробвайте с импийчмънт! Само се пробвайте! Дъното сте стигнали, ще дълбаете много надолу!
баба гицка

2013.07.08 | 07:47

25
ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТЕ МНООООГО ОТ ИЗБОРИ, НАЛИ сте многобройни, нали сте стратези, а май ви СВЪРШИХА НОМЕРАТА И НЯМА КАК ДА ИЗЛЪЖЕТЕ ПАК НАРОДА

2013.07.07 | 18:46

24
tozi sashto e za bravnika ,moshenik kradec komisioner i razsipnik s kornezov ovcharov stanishev obshto 3980 tarteia bandit sad sad da se razsledva .
Боздуган

2013.07.07 | 18:46

23
ЦАЦАРОВ ,не се подпичквай ! В спешен порядък вкарвай бандитите в ареста и оттам в затвора !ПОЧВАЙ НЕЗАБАВНО с ТИКВАТА БОРИСОВ И ЦЕЦО ГЛУПАКА и ще успокоиш България !Другият високопоставен мухльо вече се е насрал !Него ВОЛЕН ще муйбе мамата !
Байдоган

2013.07.07 | 18:46

22
Недоносен изрод, наведи се бързо под масата!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини