Цветлин Йовчев със стройна програма и нов Закон за МВР до 15 август

  • 04 юли 2013 10:36

  • 5671
  • 35
Цветлин Йовчев със стройна програма и нов Закон за МВР до 15 август
© Булфото

До 15 август ще предоставим нов Закон за МВР. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост”.

„Целите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия, да дефинираме функциите и дейностите в МВР. В момента действащият закон създава редица проблеми. Областните дирекции са юридически лица, като след гласуване на бюджета няма адекватни форми на контрол, които да позволяват да се следи каква част от средствата са изразходени, дали са изразходени целесъобразно и за какво точно. Главна дирекция „Национална полиция” не е в състояние да упражни контрол”, посочи министърът. Предстои да се регламентират механизмите по планиране, взаимодействие и контрол. Предвижда се законопроект на Закона за ДАТО. Предстоят нормативни промени, свързани с преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.

„Работим по Наредба между МВР и ДАНС. Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност”, посочи министърът. Той каза още, че когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС.

„Подготвяме инструкция за работа на органите до досъдебното производство, която ще подпомогне да се управлява по-добре дейността по разследване”, заяви Йовчев. Това трябва да стане преди октомври.

„Основна цел е ефективно противодействие на престъпността. Предстои изграждане на система за планиране в МВР до 15 август”, каза още Цветлин Йовчев. Той посочи, че 53% от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби.
Предстои изграждане на система за отчитане на резултатите на структурните звена на МВР. „Ще спуснем работни стандарти. Например всеки оперативен работник да работи по 4 дела. За това ще са необходими 8 месеца. Критериите към оперативните звена са насочени към ефективността от дейността им”, добави министър Йовчев.

„Ще направим промяна в организацията на работните процеси в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата на МВР. Трябва да се направят промени в ГД „Национална полиция”, да изградим система и възможност да се наблюдават процесите”, каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември. „Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него. На основата на анализ къде се извършват престъпления, патрулните полицаи трябва да бъдат там. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването”, каза министърът.

Предстои промяна в управлението на човешките ресурси. Трябва да изградим оценка за професионална квалификация на служителите. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, при представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост”. „Трябва да обвържем тази оценка със заплащането”, каза министърът.

„Ще въведем програма за продължаващо обучение на служителите. Служителите не са достатъчно добре подготвени. Ръководният състав не е подготвен. Никой не ги е учил как да управляват. Много трябва да работим по обучението на полицаите на улицата. Тези мерки ще дадат резултат след повече от две години”, добави Йовчев.

Основна цел ще бъде и гарантиране на законността на дейностите на МВР. „Трябва да изградим механизми за контрол при изразходването на бюджета”, каза министърът.

„За повишаване на общественото доверие ще публикуваме годишен план и 6-месечни отчети. Ще има статистика за престъпността, разкриваемостта. Ще подобрим дейността, свързана с повишаване на достъпа до информация”, добави Цветлин Йовчев.

По отношение на ефективното противодействие на престъпността ще бъде направена карта с концентрация на престъпните зони, за да бъде ресурсут ефективно разпределян. Повишаване на общественото доверие е една от целите.

На въпрос дали все още българските власти поддържат позицията за Хизбула, Йовчев заяи, че няма никаква промяна в тази насока. Той се е запознал с всички събрани доказателства по разследването. Има получена допълнителна информация от партньорските служби, която потвърждава тази теза, каза министърът.

Йовчев смята, че шефът на ДАНС трябва да е човек от професионалните среди, от ръководния състав на агенцията, предаде репортер на novini.bg. Той отказа да спомене имена, но до две седмици ще се подаде публична дискусия в народното събрание, в която предложените кандидати да изложат визията си за ДАНС.

По повод Сидеров и исканата му от него оставка, той каза, че Сидеров има това право всеки един депутат да му иска оставка и че го приема със спокойствие. Изцяло работя и се придържам към закона при всичките си действия, заяви Йовчев.

Министърът изказа съболезнования за починалия от преумора полицай и призна, че наистина служителите работят извънредно по време на протестите. 3 милиона лева от началото на годината досега са стрували протестите, което ще доведе до дупка в бюджета. По думите му има зачестили случаи на хора, които носят хладно оръжие на протеста.

В края на тази седмица ще излезе заповед, с която ще се забранят всички дарения към МВР, с изключение на тези по международни договори. Не правим достатъчно, за да облекчим служителите на МВР. Те са най-ниско платените държавни служители и това е най-тежкият труд. Човек може да работи по 12 - 14 часа нещо друго, което не го натоварва толкова. Можем да оптимизираме структурите и състава и в рамките на следващата година, като съкратим администрацията, и да намерим средства, с които да повишим заплатите на хората, подчерта министър Йовчев.

Не е закононарушение, ако някой плати на някой друг да отиде на протест. Ако започне инициатива да се обсъждат такива мерки, това трябва да е много внимателно, за да не минем определена граница. Трябва много широка обществена дискусия, добави министърът.

Последвайте канала на

5671 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
единствения министър ЗА

2014.04.28 | 23:51

35
Това е единствения министър които се държи адекватно от това правителство. Ако смени наистина закона, няма да гледаме луди политици да размахват пръст на полицаи.
toti

2013.07.05 | 06:44

26
Йовчев прави заявка, че наистина ще работи, за страната си, а не като цецо, който работеше за Бойко. Да припомним, само как се потушаваха протестите по времето на герб - с бой и насилие. Сега да сме видяли, бой или насилие?

2014.04.28 | 23:51

34
Аве тъпанар кой скачаше на бой а?Полицията или протестиращите.Какво ми сравняваш сегашните протестиращи с платените ултраси и тъпите Атакисти които разбират само от провокации.Видя се какво направиха Атакистите в джамията и то предвождани от вожда си а и сега се вижда какво правят в тези протести.Като няма провокатори протестите ще са си мирни.

2013.07.04 | 16:23

15
Сега да сме видяли, бой или насилие? Не те Турците първо галат после бият лелелелеле заблудени ора колкото искаш.
ПО ЗАРЪКА НА БКП

2014.04.28 | 23:50

33
Милицията да се увеличи численият и състав за сметка на армията като се използват хора без необходимите им квалификации.Да се работи с лоша материална база и ниски заплати.В МВР да се създадат звена с които да се контролират престъпните групи и при нужда да се ликвидират.
беден врачанин

2014.04.28 | 23:50

32
Не е виновна само системата в МВР има и голяма доза връзкари- освен на чичо и вуйчо има и платени места особено в провинцията-Враца,Видин,Монтана,Плевен.От собствен опит знам няколко пъти съм кандидатствал в МВР и винаги на заключителното "не ми достигат" точки.
bulgartatar

2013.07.04 | 16:41

19
ХАН АСПУРУХ Е ЦИГАНИН

2013.07.10 | 14:30

31
Ей тиквеник айде спри се кат си татар те турам на .... си

2013.07.04 | 12:53

3
АКО БЕШЕ ЦИГАНИН ЩЕШЕ ДА Е КОМУНИСТ.
Боздуган

2013.07.10 | 14:29

30
Ей ,герберасти прости ,много съм разтревожен !Липсва ми Цвъцкото ! Къде изчезна глупакът му с глупак ? Да не е влязъл в панделата без да разбера ? Няма го по протестите да ги яхне . С ТИКВАТА са се скрили и мигат като мишки в бяло брашно . Мълчат . Сигурно си готвят раираните костюми .

2013.07.04 | 16:23

16
До Боздуган.АТАКИСТ ПРО.OСТ ДА ИЗ.ГНИЕШ В КЪР.ВАВИ МЪКИ ДАН.О.O
bulgartatar

2013.07.04 | 16:01

8
ВСЕКИ В БЪЛГАРИЯ КОЙТО КАЗВА ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ТАТАРИ Е ИДИОТ ИЛИ ПРОСТАК ИЛИ ДВЕТЕ

2013.07.05 | 06:49

29
Еи македонче,мнооого си тъп бе Саше, еб.... и са маика ти албанците там и шашнал си се. Незнаеш какав хибрид си.

2013.07.04 | 12:37

1
Ти си бил страшен елемент значи.Не можеш да говориш под едно число а пък ти бъди какъвто искаш.
harry

2013.07.05 | 06:44

28
Министъра започва обещаващо. Трябва да му се даде шанс, да работи, защото реформите в мвр, са силно наложителни. Първи сме в Европа, по полицаи на глава от населението, но резултати никакви.

2013.07.05 | 06:44

27
За какъв шанс говориш бе човече те с ятаганите ще влезнат във ваз до некой ден ти шанс ще им даваш.А събудете се де
bulgartatar

2013.07.04 | 16:44

22
НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТАТАРИ

2013.07.04 | 21:05

25
Важното е, че българите не сме славяни, защото славяни не съществуват, това е измислено име.

2013.07.04 | 21:04

24
И КАКВО КАТО СМЕ ТАТАРИ? СЛАВЯНИТЕ ПЪК СА ПЕДАЛИ.

2013.07.04 | 16:02

9
Майка ти е най голямата! Нещастник

2013.07.04 | 17:13

23
Защо не вземе законите от тошово време . То като се гледа на там е тръгнало,а по този на чин няма да мъчат празните мозаци

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини