Интелектуалци към Плевнелиев: Ситуацията у нас е налудна и опасна!

  • 01 юли 2013 20:28

  • 7538
  • 44
Интелектуалци към Плевнелиев: Ситуацията у нас е налудна и опасна!
© Булфото

Политическата ситуация в България днес е "абсурдна, налудна и опасна". Това заявяват интелектуалци в отворено писмо, адресирано до президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

"Обръщаме се към Вас с тревога за днешния ден на България - и с опасения за нашето общо бъдеще", пишат те до държавния глава. Писмото е подписано от писатели, режисьори, философи, лекари, журналисти.

"Намираме се в гранична ситуация, която предполага избора на едно от двете положения - или властниците да отстъпят и така да се отвори пътят на роденото в тези драматични условия гражданско общество, или управляващите да останат на ретроградната си позиция и страната ни да продължи да затъва в кризата и да се дискредитира още повече в очите на демократично мислещите ни съотечественици и на европейската демокрация", се посочва в писмото им. Според тях сме управлявани от правителство, което е плод на задкулисни сделки и олигархични интереси, зависещо изцяло от капризите на партия "Атака".

"Цивилизационният стандарт на управляващото парламентарно мнозинство стана виден с назначението на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика - и то в деня, в който Сидеров провали Консултативния съвет за национална сигурност. Неговите "демократични стандарти" проличаха в обръщението към нацията на председателя на НС Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, който призова вътрешния министър да се разправи с протестиращите - и се опита да наложи ограничения върху редакционната политика на българските обществени и частни медии. В същото време в столицата и големите градове протичат многохилядни протести срещу правителството и мнозинството в НС, които управляващите не чуват - въпреки че техните искания се подкрепят от мнозинството от българските граждани. Паралелно с това сме свидетели на провокации, немислими за една страна в цивилизована Европа. По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат "граждански арести", пишат още те в писмото си.

Интелектуалците призовават президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, като единствената институция, която все още не е загубила доверието на народа, да вземе отношение, включително чрез обръщение към нацията, за да предупреди евроатлантическата общност за мрачните перспективи, които се очертават пред страната ни.

"Настояваме за това, защото е възможно случващото се да бъде план за промяна в геополитическите приоритети на България – за откъсването ни от цивилизована Европа и асимилирането ни в подготвяната от Путин Евразия. Възможно е това, на което днес ставаме свидетели, да цели налагането на санкции и отнемането на гласа на България в ЕС и бъдещо откъсване на страната ни от евроатлантическата общност", пишат интелектуалците.

Под писмото подписита си са поставили: Борис Христов – писател, Иван Теофилов - писател, Евгений Михайлов – режисьор, Георги Господинов – писател, проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев – философ, Богдан Глишев – актьор, Теди Москов – режисьор, Рада Москова – писател, Атанас Киряков – кинорежисьор, Марин Янев – актьор, Александър Петров – поет, Огнян Видев – музикант и др.

Копие от писмото е адресирано и до посланиците от ЕС, до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, до председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7538 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар

2013.08.21 | 23:00

44
Ново,ново,ново чудо !!!В БЕРЛИН научили ТИКвата ЦЯЛО изречение на немски с поръчение да го каже на ВОЛЕН - ИХ ЛИБЕ ДИХ ! Толкова можал ИДИОТЪТ да запомни !Забравил да попита за превода ! ХАХАХАХАХА !Голяяям ташак !Милост бе ТИКВО ,ще се пръсна от смях !

2013.08.21 | 22:58

39
Ей,герберасти прости,вие знаете ли какво означава ИХ ЛИБЕ ДИХ,дето ТИКВАТА ще го казва на ВОЛЕН или и вие като агетът БУДА не знаете ?! Колкото него ли сте прости бе? Не се излагайте !Идете на плажа във Варна ! Гларусите ше ви го преведат .ХАХАХАХАХА ! Ей,много сте загубени ей !
Г-н Президент, Вие сте на ход !

2013.07.05 | 21:38

29
Поклон вам, мили протетиращи сънародници, които изпълвате вече 18 дни улиците със светлина и с младежко лъчезарие ! Прекланяме се пред вашата воля за политически морал и достоен живот, пред вашата култура, решителност, единство и стоицизъм - и в жега, и в дъжд и вятър ! Благодарим ви, че пълните сърцата на всички ни с надежда и гордост ! Вие сте възраждащия се Дух на майка България ! Ако през 90-те години изживявахме „пиянството на един народ”, сега чрез вас преживяваме възраждането на този народ ! Господ да ви благослови ! Възмездествието е неизбежно ! Бог забавя, но не забравя ! Г-н Президент, Вие сте на ход ! Подайте ръка на своя народ ! "България цяла сега вази гледа, тоя връх висок е: тя ще ви съзре, ако би бегали: да мрем по-добре!"
Тоя ли бе ?

2013.08.21 | 23:00

43
Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква за туй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, а вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата.
Боздуган

2013.07.02 | 22:09

28
Ей че се кефя ,тия тикви се пръскат от яд !!! Герберасти прости, имам хубава новина за вас ! Оставката на Ореха и изборите нови са насрочени! Малко остана,търпете мъничко !Ще бъдат на ВЪРБААА ! ПЕТЪК се пада !Вижте само да не е 13-и !ХАХАХАХАХА !Ей,много сте загубени ,бе ,чак не мога да ви намеря по протестите !

2013.07.02 | 09:15

7
Немските специалисти установили ,че Борисов бил интрогъзовертен ! Посъветвали го да потърси някой да мw го доначука !Под сурдинка ме прошепнали, че СИДЕРОВ бил най-подходящ ! /герберастите прости да вземат речника за чужди думи / .ХАХАХАХА ! Ей,много сте загубени,ей !Чак на протестите не мог да ви намеря !!!

2013.07.02 | 09:38

19
И много интелектуално решихте, че трябва да поставите целокупния български народ под общ знаменател. Кой ви дава право да обобщавате и да давате налудничави предложения Как интелектуално с обявявате за цвета на нацията?И не преувеличавайтр през интелектуалната си призма случващото се в БГ. Не се бойте. няма да падне правителството. В него има много повече интелектуалци, в сравнение с предишното.
87686

2013.08.21 | 22:59

42
Тук не става вече въпрос за никое правителство,слезте между народа си и чуйте неговия глас!Ако го бяхте направили и вие ,които управлявахте преди четири години и Борисов, който управляваше четири години ,и всички останали , които управляваха през целия този безумен преход , щяхте да предотвратите това, което става сега. Правителство, което ще управлява под обсада -вече е паднало.
ОСТАВКА

2013.08.21 | 22:59

41
ОСТАВКА БЕЗСРАМНИЦИ! ОСТАВКА НАГЛИ ТИПОВЕ! ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ. СРАМ И ПОЗОР СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!
ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ

2013.08.21 | 22:58

40
ОСТАВКА БЕЗСРАМНИЦИ! ОСТАВКА НАГЛИ ТИПОВЕ! ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ. СРАМ И ПОЗОР СТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

2013.08.21 | 22:58

38
ATAKA BOLEN BOLEN BOLEN LUD!!!

2013.08.21 | 22:58

37
TIA HORA , GI OBLADAL SATANATA , BOG E DAL KRA4KA NAZAD , I TE SI ZATVARAT YSHITE , A I O4TE I TAKA DO KOGA 6E STOAT VATRE NA HORATA NE IM E ASNO NO MOGE BI DA SE ZASRAMAT I DA IZLEZAT S DOSTOINSTVO DA SI DADAT OSTAVKATA.
Tit

2013.07.02 | 12:01

27
Интелигенцията не ходи по митинги, защото не иска власт! Умните хора не се занимават с политика за да говорите от тяхно име!!!
....

2013.08.21 | 22:58

36
Умните хора стоят кротко като телета ичакат да им дойде редът ,,, в скотобойната!

2013.08.21 | 22:58

35
ОСТАВКА!
иванп

2013.08.21 | 22:58

34
призовавам господата вместо да пишат писма до европа да създадат един хубав филм . там им е силата. не се принизявайте до интелектуалното ниво на бойко борисов и росен плевнелиев.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини