Интелектуалци към Плевнелиев: Ситуацията у нас е налудна и опасна!

  • 01 юли 2013 20:28

  • 7538
  • 44
Интелектуалци към Плевнелиев: Ситуацията у нас е налудна и опасна!
© Булфото

Политическата ситуация в България днес е "абсурдна, налудна и опасна". Това заявяват интелектуалци в отворено писмо, адресирано до президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

"Обръщаме се към Вас с тревога за днешния ден на България - и с опасения за нашето общо бъдеще", пишат те до държавния глава. Писмото е подписано от писатели, режисьори, философи, лекари, журналисти.

"Намираме се в гранична ситуация, която предполага избора на едно от двете положения - или властниците да отстъпят и така да се отвори пътят на роденото в тези драматични условия гражданско общество, или управляващите да останат на ретроградната си позиция и страната ни да продължи да затъва в кризата и да се дискредитира още повече в очите на демократично мислещите ни съотечественици и на европейската демокрация", се посочва в писмото им. Според тях сме управлявани от правителство, което е плод на задкулисни сделки и олигархични интереси, зависещо изцяло от капризите на партия "Атака".

"Цивилизационният стандарт на управляващото парламентарно мнозинство стана виден с назначението на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика - и то в деня, в който Сидеров провали Консултативния съвет за национална сигурност. Неговите "демократични стандарти" проличаха в обръщението към нацията на председателя на НС Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, който призова вътрешния министър да се разправи с протестиращите - и се опита да наложи ограничения върху редакционната политика на българските обществени и частни медии. В същото време в столицата и големите градове протичат многохилядни протести срещу правителството и мнозинството в НС, които управляващите не чуват - въпреки че техните искания се подкрепят от мнозинството от българските граждани. Паралелно с това сме свидетели на провокации, немислими за една страна в цивилизована Европа. По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат "граждански арести", пишат още те в писмото си.

Интелектуалците призовават президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, като единствената институция, която все още не е загубила доверието на народа, да вземе отношение, включително чрез обръщение към нацията, за да предупреди евроатлантическата общност за мрачните перспективи, които се очертават пред страната ни.

"Настояваме за това, защото е възможно случващото се да бъде план за промяна в геополитическите приоритети на България – за откъсването ни от цивилизована Европа и асимилирането ни в подготвяната от Путин Евразия. Възможно е това, на което днес ставаме свидетели, да цели налагането на санкции и отнемането на гласа на България в ЕС и бъдещо откъсване на страната ни от евроатлантическата общност", пишат интелектуалците.

Под писмото подписита си са поставили: Борис Христов – писател, Иван Теофилов - писател, Евгений Михайлов – режисьор, Георги Господинов – писател, проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев – философ, Богдан Глишев – актьор, Теди Москов – режисьор, Рада Москова – писател, Атанас Киряков – кинорежисьор, Марин Янев – актьор, Александър Петров – поет, Огнян Видев – музикант и др.

Копие от писмото е адресирано и до посланиците от ЕС, до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, до председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7538 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар

2013.07.02 | 08:45

6
НАЙ ВЕЧЕ БСП И ДПС-ДЕЙСТВАТ САМО В ИНТЕРЕС НА БИЗНЕСМЕНИ И ОЛИГАРСИ И ПРИЛЪГВАТ ПО ЗАБЛУДЕНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА СЪС СОЦИАЛНИТЕ СИ ПРОГРАМИ-А И ИМАТ ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ ОТ ПОМАЦИ,РОМИ И ПЕНСИОНЕРИ-ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ,НЕЕ ЛИ ПО ДОБРЕ ЗА НАРОДА ДА ИМА ПРАВО НА ИЗБОР КОЯ ПАРТИЯ ДА ПРЕМАХНЕ.НАЙ ВЕЧЕ-ДПС И АТАКА(ВРЕДНИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ)

2013.07.02 | 09:23

17
Много внимание господине отделяте на Атака и ДПС.Не им правете предизборна реклама.Те достатъчно си имат електорат,който ги поддържа.А до това да се забранят ли си има ред в конституцията. Това са партии на бедните хора и макар с противоположност те са два полюса в българския живот.А интелектуалците като са кадърни да заминават в по-културна държава,където ще приложат тяхните способности,за които всеки българин се съмнява че притежават.Само "Атака и Волен Сидеров ще спасят България.
НЕНО

2013.07.02 | 09:23

16
Съгласен съм но не забравяи и ГЕРБ.Същите боклуци са и те.И Плевнелиев е от тях.Всичките са издънки на БКП. Само като гледам малката му къщичка на брега на морето и-побеснявам. Незабавна ОСТАВКА! Но преди нея само една малка поправка на И.З. за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ!!!!

2013.07.02 | 10:00

26
Хубаво е да си кажат имената, за да може да бъдат признати за дисиденти и да им отпуснат пенсии от "Конрад Аизенхауер"
Az

2013.07.02 | 10:00

25
Налудни и опасни у нас са само т.н. интелектуалци.

2013.07.02 | 09:44

23
Така наречените интелектуалците са до сущ, като фолк певиците - лепят си лъскави етикетчета, а реалността грозна, грозна ....
Д. Димитров - редови работник

2013.07.02 | 09:59

24
Господа "интелектуалци"президентската институция бе първата изгубила доверието на Българският народ ! Спрете да се представяте като изразители на народното мнение ! Българският народ иска строго наказание на всички подиграли се с човешкото му достоинство управници , без разлика на партийната им принадлежност и длъжност в държавният апарат!
Великия

2013.07.02 | 09:44

22
Кви интелектуалци сте вие бе , помияри нещастни , стойте си на задника и да не съм ви чул гласчето вече ... мизерници !
Борислав Апостолов - студент

2013.07.02 | 09:44

21
Много хубаво -че сте си изписали имената господа " ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ- празноглавци -мошеници -предатели- смучещи държавният бюджет"- щом сте толкова талантливи и велики-заминавайте за Америка.... Този път не познахте,че мнозинството от българите подкрепят протестите и вас! Истинските българи не са предатели като вас и никога няма да застанат против РУСИЯ !!!!

2013.07.02 | 09:43

20
Добре е тези помияри-интелектуалци да не въвличат президента в разни " ТРИСТРАННИ ПАКТОВЕ"- защото гнева на истинските българи и български турци ще се насочи този път към президента и президентската институция. В случая президента ще бъде обвинен в държавна измяна и в застрашаване на националната сигурност !!!

2013.07.02 | 08:44

5
do 1,2,3,4,5 maloumnici

2013.07.02 | 09:25

18
Поредните менте интелектуалци, президентската институция се била отличавала от парламентарната. Скрийте се, продажници. "Интелектуалците" Винаги са в подкрепа на статуквото и сегашният случай не е изключение. Те не искат промяна в статуквото, а само в "управляващите" марионетки
Болен еГЕЙ

2013.07.05 | 21:43

32
Президента трябва да обяви военно положение и да вкара в затвора тройната гей дружинка

2013.07.02 | 08:42

4
НАРОДА ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВОТО НА ИЗБОР,КОЯ ПАРТИЯ ДА ПРЕМАХНЕ(ИМАМ ПРЕДВИД РЕГЛАМЕНТИРАНО).ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ БЪДЕ ОТСЯКАНА-ДЪЛГАТА РЪКА НА АНКАРА(И НЕИНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА-ДПС),КАКТО И НЕНОРМАЛНИЦИ(ПИШМАН-"ПАТРИОТИ")-АТАКА.А И ОСТАНАЛИТЕ,ЗАЩИТАВАЩИ(МУТРЕНСКИ,ОЛИГАРХИЧНИ И ДР.АНТИ-НАРОДНИ ИНТЕРЕСИ)И ЩЕ БЪДАТ ДЛЪЖНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЛАСА НА НАРОДА,АКО ИСКАТ ДА СЕ САМОСАХРАНЪТ!!!!.НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ ПОГРОМИТЕ НАД НАРОДА!!!!И ЦИРКА,КОЙТО НИ ПРЕДОСТАВЯТ!!!!!!!!!!!!!ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!ЕДИН НАРОД-ЕДИН ОТБОР!!!!!!ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЕДНА ОТ СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ЦЕЛИ НА НАРОДА И ИСКРЕННИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ!!!!!!!!!

2013.07.02 | 08:38

3
Путко ти си един от ръководителите на студенстите съвети я от ТУ-София ,я от СУ-София.Всички нормални студенти ви знаем що за стока сте. Знаем,че всички Ректори и част от Деканите на Университетите са агенти на ДС.Знаем какви пари дават на ръководствата на студентските съвети и как вие ги ползвате.Знаем какви измекяри и подлоги сте.Не пиши като студент.Щото ти си една платена политическа курва и нищо повече.Акио хората на протестите са платени вие от студентските съвети сте х 5.Нищожества подмолни и продажни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини