НДСВ: Управляващите се опитват да затворят устата и на малките партии

  • 28 юни 2013 15:40

  • 1425
  • 3
НДСВ: Управляващите се опитват да затворят устата и на малките партии
©

На фона на нестихващи протести и искания за оставка на правителството, на фона на гневна блокада на Народното събрание и нееднозначни намеци на висши политици за цензура на националните медии, на фона на искания за демократични промени в Изборния кодекс тези дни осъмнахме с поредния опит на управляващото мнозинство да се разправи и с друга част от инакомислещите – партиите, които останаха под чертата за влизане в 42-ото Народно събрание.

Това се казва в декларация на НДСВ, разпространена до медиите. "След като председателят на 42-ото Народно събрание призова медиите да не отразяват протестите, а председателят на ПП „Атака” заклейми някои от националните медии, че не го отразяват „правилно”, депутатите приеха решение, с което целят да бетонират статуквото, но и да унищожат партийния живот в страната. Предложението партиите, останали извън парламента, да не получават субсидия и право на сграда, е опит да се ликвидират по-малките формации – основни опоненти на сегашната власт и заплаха за тях като партии на статуквото в ситуацията на неизбежни нови предсрочни избори", се казва още в декларацията.

"Това решение, вдъхновено от новия шеф на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Волен Сидеров, освен недемократично е и откровено популистко и реваншистко едновременно. Не на последно място – предложението за орязване на държавните субсидии на малките партии не носи нито икономическа изгода за българския избирател, нито повече демокрация. Защото подобна мярка няма да спести много средства на данъкоплатците. Но в същото време ще ореже трудно извоювани демократични права и ще отслаби гласа на извънпарламентарната опозиция и на онези почти 70% от гражданите, които сега нямат представителство в управлението на страната. (НДСВ впрочем, не получава субсидия, тъй като се яви на изборите в коалиция)", информират от НДСВ.

"По своето същество държавните субсидии за политическите партии целят да съхранят плурализма в партийния живот на една страна. Затова и държавната субсидия не бива да се превръща в награда, а трябва да бъде стимул, минимум подкрепа. В тази връзка ние от НДСВ нееднократно сме заявявали, че партиите трябва да са равнопоставени и отдавна предлагаме всички партии, които са взели над 1% от гласовете на последните избори, да взимат еднаква минимална субсидия. Парите за партиите трябва да се намалят драстично и да бъдат толкова, колкото са необходими на една формация, за да поддържа офиси и администрация. Искрено се надяваме, че решението на парламентарната правна комисия за отнемане субсидиите и сградите на непредставените в парламента партии не е поредната задкулисна игра на управляващите, целяща да закрепи крехкия парламентарен кворум и да удължи предизвестения край на правителството „Орешарски”, като бетонира сегашното статукво", категорични са от НДСВ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1425 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.09.15 | 19:02

3
Управляващите - МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ САМОУБИЯТ

2013.08.02 | 00:53

2
НАРОДЕ, ИЗЛЕЗ НА МИРЕН ПРОТЕСТ! После може да е късно.

2013.07.11 | 03:56

1
Малките партии да чакат 4 години ЗА НОВИ ИЗБОРИ.

Добави коментар

Водещи новини