Депутати и обществени организации нищиха промените в Изборния кодекс (обновена)

  • 26 юни 2013 15:28

  • 2717
  • 10
Депутати и обществени организации нищиха промените в Изборния кодекс (обновена)
©

Парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения провежда първото си заседание. Тема на заседанието е дебатът по промени в изборните правила.

Поради големия брой заявили участие организации, заседанието се провежда в пленарната зала на Народното събрание. Участват над 100 представители на граждански организации, политически сили, омбудсманът Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет и други. Председател на комисията е Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Заместник-председатели са Йордан Младенов от Коалиция за България, Сергей Кичиков от ДПС, Адриан Асенов от „Атака”. Депутати от ГЕРБ не участват в състава на комисията.

Част от представителите на гражданските организации поискаха депутатите да напуснат залата и да се качат на балконите в пленарна зала. "Ние правим протестите, ние сме на улицата и ние сами трябва да обсъдим промените в Изборния кодекс. Депутатите и политиците трябва само да слушат и да си записват. Да се качат на балконите и да ни оставят насаме.", категорични бяха те.

Думата взе и Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, който каза, че участва в дебатите не в качеството си на юрист. "Аз съм тук, за да изкажа на мнението на хората, които са навън и категорично отказват да влезнат. Техният глас също трябва да бъде чут. Днес ми се оплакаха и животновъдите. Аз представям мнението и гласа на всички хора в България", обясни Пенчев. "Хората навън пред парламента искат да се върви към незабавни предсрочни избори", обяви омбудсмана. 

Граждански организации се обединиха около идеята за електронно или машинно гласуване на изборите. Анели Чобанова от Конфедерация за защита от дискриминация подчерта, че трябва да се въведе електронното гласуване. „Така ще се избегне купения вот. Така се спестяват много пари за комисии, наблюдатели и т.н.”, убедена беше тя. Донка Джендова от „Граждани за електронно гласуване” предложи да бъде дадено право на гражданите да избират начина на гласуване – машинно или електронно. Димитър Делчев от Движение „България на гражданите” заяви, че Изборният кодекс е единственото нещо, което трябва да бъде направено преди предсрочните избори. „За нас най-важни са няколко приоритета в Изборния кодекс - трябва да има машинно гласуване. Трябва да бъде дадено право на хора с двойно гражданство да гласуват. Трябва да се изчистят списъците от мъртви души”, посочи Делчев.

„Каквото си говорим тук и каквото се гласува в зала няма да има значение, ако хората не видят това, което искат. Хората искат промяна на политическия елит. Има морална криза на политическия елит”, посочи Александър Каракачанов от „Зелената партия”. Според него има неравнопоставеност на извънпарламентарните и парламентарните партии. „Предлагам държавна субсидия за партиите да не се използва за предизборна кампания. Хората искат да видят равнопоставеност на партиите”, посочи той.

Политологът Владимир Брезоев настоя за промени в Изборния кодек, с които да се промени философията на изборното законодателство. Председателят на комисията Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на заяви, че по-бавно е да се поправя всеки текст от един обемен документ, отколкото да се приеме изцяло нов кодекс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2717 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.06.26 | 21:07

10
ПРОМЯНА НА ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН В ЧАСТТА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ! МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ! УСЕДНАЛОСТ НА ГЛАСУВАНЕТО-за да няма изборен туризъм и забрана на дописване на избирателните списъци ! ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ! ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ! ПРЕЗИДЕНТА ДАВА МАНДАТ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА С НАЙ-ГОЛЯМО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО -за да знаем ,кой ще ни управлява ! ЛУСТРАЦИЯ -агенти на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ вън от ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ С ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ и финансови санкции за не упражнилите правото на вот ! БЪЛГАРИЯ ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА ! ЗАБРАНА СЪЗДАВАНЕТО НА ПАРТИИ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА ! УСПЕХ !

2013.06.26 | 20:26

9
САМО ГЕРБ!
koki

2013.06.26 | 20:25

8
ИЗЦЯЛО МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ , ПРЕМАХВАНЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА ПАРТИЙТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА , 120 ДЕПУТАТА , ДО ЕДИН МАНДАТ ЗА ВСЕКИ ДЕПУТАТ , ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ , РЕФЕРЕНДУМИ С 50000 ДУШИ . ако това не стане България е обречена на робство от тези харантутници които ни пият кръвта 23години.

2013.06.26 | 20:25

7
Хората с двойно гражданство имат право да гласуват според сега действащия кодекс - то и за това ДПС въобще е в парламента! Може би се има предвид да им бъде отнето правото да гласуват???...
,УЕ

2013.06.26 | 19:32

6
КЪДЕ СА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ.НАЛИ ИЗКАТ НОВ ИЗБОРЕН ЗАКОН.МАМИТО ВИ И ГЕРБЕРСКИ БОКЛУЦИ ГРОЗНИ.

2013.06.26 | 18:59

1
ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ УЧАСТВАТ В ТОЗИ ЦИРК!
Петър Станилов - Видин

2013.06.26 | 19:31

5
Протестиращите- които са от съсловието на ПАРАЗИТИТЕ на София и продължават да смучат от ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ- те само участвуват в МАНЕЖА на Бойко,Цецо и президента Плевнелиев. Знаете ли-ако има отново избори какъв Кабинет ще назначи президента - КАБИНЕТ съставен само от гербаджиите-които трябва да организират и проведат ИЗБОРИТЕ и какво очаквате ???
Т.Николов

2013.06.26 | 19:31

4
Ти като си от протестиращите, що не си напишеш името?Или те е страх,че те има в картотеките на МВР като мутра,като наркоман,като пияница или като бивш или настоящ престъпник,
ika

2013.06.26 | 19:31

3
Много е важно да се направи това, за да се изключи възможността ГЕРБ отново да сервират 400 000 допълнителни бюлетини и да си подправят гласуването както им харесва.

2013.06.26 | 19:30

2
Искаме реални промени като:1.Мажоритарен вот 2.Намаляване на свинете до 120 глави 3.До два мандата и чао 4.Отзоваване на свинете.Това са истински реформи а не исканите от комунягите за замазване на очите машино гласуване и облекчаване на турците да гласуват повече.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини