Първо участие на Златанова в съвет на министрите от ЕС

  • 06 юни 2013 12:04

  • 1338
  • 0
Първо участие на Златанова в съвет на министрите от ЕС
© Булфото

Министрите на правосъдието от Европейския съюз се събират в Люксембург за съвет, което ще бъде и първото участие в такова събитие на новия министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова.

Сред темите, които ще се обсъждат, са въвеждане на единни правила за достъп до адвокат, улесняване на процедурата за приемане на документи, издадени от една страна в друга и възстановяване на трансгранични задължения, предаде БНТ.

Десет години след началото на работата по нея, Директивата за достъп до адвокат е почти готова.

Министрите ще се запознаят с проекта, който урежда при какви условия европеец, арестуван в друга страна от Европейския съюз, има право на адвокат, на уведомяване на близките за задържането и при упражняването на други права. Законодателството в отделните държави сега е различно за всяка страна. Директивата е част от пакет с мерки в юридическата област, който има за цел да въведе минимални общи стандарти в целия Европейски съюз.

Министрите ще разгледат и предложението на Европейската комисия, което има за цел да улесни процедурата по признаването на някои видове документи. Сега гражданите, които се преместват в друга държава, плащат много пари за заверка, т.нар. апостил, на част от необходимите документи. Комисията предлага властите във всяка една страна да приемат без тази заверка част от документите - например акт за раждане, брачно свидетелство, документи, свързани със собственост на фирми. В бъдеще администрациите на всички държави ще приемат само превод и ще имат грижата за проверка достоверността на документа. Предлага се и въвеждането на незадължителен формуляр на няколко езика, който да има същата юридическа стойност като съответния документ на националния език. Това ще спести на фирмите и гражданите само от преки разходи 330 милиона евро.

Ще се сложи началото и на обсъждането на общи правила за възстановяване на трансгранични задължения. Сега много фирми и частни лица от една държава, когато имат длъжници от друга държава, изпитват затруднения в събирането на задълженията. Причината са различните закони. Заради дългите и скъпи процедури много от заемодателите се отказват да търсят парите си и отписват кредитите. Всяка година около един милион малки и средни фирми в Европейския съюз имат проблем с длъжници от друга страна от съюза и отписват около 600 милиона евро, защото се отказват да наемат допълнителен адвокат, да плащат за превод на всички документи и да чакат дълго. Сега редът за налагане запор на банковите сметки на длъжниците зависи от националните закони. Предвижда се в бъдеще да има улеснена единна процедура.

Последвайте канала на

1338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини