Експерти: И в парламента се хранят масово с ГМО (видео)

  • 04 юни 2013 13:12

  • 3296
  • 7
Експерти: И в парламента се хранят масово с ГМО (видео)
©

Притеснени сме, че по нашите полета може да се отглежда внесена от чужбина ГМО пшеница. Това обяви на пресконференция Албена Симеонова.

Тя заяви, че е доволна от избора на Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по за министър на земеделието и храните, и изрази надеждата си, че той ще следи стриктно за проблема. Симеонова подчерта, че и организациите ще контролират изпълнението на законодателството, свързано с биоземеделието и ГМО.

И в парламента се хранят масово с ГМО. Явно елементът на самоунищожение го има и в изпълнителната ни власт, коментираха еколози на срещата.

Представител на "За Земята" коментира, че България има едно от най-добрите законодателства в Европейски съюз по въпроса с ГМО и отглеждането на такива продукти. Но се оказва, се страната е голям консуматор на фуражи за животни с генномодифицирани продукти, за което няма контрол.

По думите му, Европа е зависима от внасянето на протеинови фуражи, чиято основна са генетично модифицирани продукти. Той коментира, че България има с какво да замени тези култури - с люцерна, чието производство обаче в момента много е спаднало.

Трябва и да се етикетират храните, произведени от животни, хранени с генномодифицирани фуражи. Нужно е и да се намали техният брой. За това трябва да работят нашите политици, коментира той.

Оказва се, че българските лаборатории, които правят изследвания за ГМО, нямат акредитация, нямат и проби на земеделска продукция. Имаме два почти перфектни закона у нас, но липсва контрол, казаха еколози.

Не може една компания да дойде и просто да проучва за шистов газ у нас. Когато една компания открие находище, то става нейно. Държавата в момента се опитва да прави сметки без кръчмаря. А кръчмарят - българските граждани, обявиха, че са против обявения от властта метод за търсене на шистов газ - фракинг. Не можем да си позволяваме да експериментираме с нашата земя и нашата вода, категоричен бе Борислав Събев от Гражданска инициатива.

Утре от 18:00 ч. на площад "Независимост" в София и на входа на Морската градина във Варна ще има протести срещу шистовия газ. Малко по-рано ще има и протестно шествие в Добрич. Част от нашите граждани ще се присъединят и към румънския протест, заявиха на пресконференцията. По тази технология нашата държава със сигурност не трябва да позволява добива на шистов газ.

Последвайте канала на

3296 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Ха

2013.06.10 | 10:04

7
Не бойте се,от ГМО хе се умира/бързо,т.е.ще изкарате мандата/,просто следващото поколение вече ще е стерилно...то и без това е решено да ни няма до 2025-2030г....
momo

2013.06.10 | 10:04

6
Не може ли да намерите хора който могат да пишат на Български език без правописни грешки

2013.06.10 | 10:04

5
И пшеницата ще опоскат.....гадовете.....
в парламента СА гмо-та

2013.06.10 | 10:04

4
"Явно елементът на самоунищожение го има и в изпълнителната ни власт, коментираха еколози на срещата." - Не, обикновена простотия.
ГЕРБЕР

2013.06.05 | 02:43

1
ВСИЧКИ СВИНЕ ДА МРАТ ОСВЕН ГЕРБ! САМО ГЕРБ!
човечец

2013.06.10 | 10:04

3
Съгласен съм да се експериментира ГМО върху депутатите,а не на народа !!!
уууу...

2013.06.10 | 10:04

2
може да им давате и по малко арсен ,а за по-издръжливите и цианид....лекуват всичко! БЕЗ РЕЦЕПТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини