Асен Василев: НЕК може да фалира

  • 29 май 2013 08:03

  • 1964
  • 4
Асен Василев: НЕК може да фалира
©

2 млн. лв. са загубите при плащанията на студения резерв. Ако не се предприемат мерки и няма събираемост, НЕК ще спре да се разплаща с производителите на ток. Това предупреди пред БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. Така централите ще спрат, което ще доведе до затваряне и на мините, тъй като ще се създаде огромен порочен кръг в енергетиката. Дефицитът не е от днес, припомни Василев.

Всички поискаха тези загуби да се прехвърлят на гърба на крайния потребители. ЕК и Световната банка дадоха много добри препоръки, сред които спиране на неефективните когенерации. Това означава, че вадим от системата 250 млн. лв. на година. Най-евтините мощности трябва да се натоварят максимално, препоръча Василев.

Дори Марица Изток 1 и 3 да не работят държавата трябва да плаща огромни суми за студен резерв. Независимо от това трябва да се плаща и на друга работеща централа, уточни Василев. Сега държавата плаща по 80 лв. на мегаватчас, а горивната компонента е 35 лв. Ако Мариците се включат на пълна мощност обаче, избягваме плащането на студен резерв и плащането на допълнителната работеща централа. Нетният ефект от подобно натоварване е 350 млн. лв. Освен това трябва да се търсят възможности за намаляване на нормите на невъзвръщаемост, препоръча Василев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1964 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
WTF

2013.05.29 | 20:18

4
Как ще фалира НЕК, ти луд ли си бе, изцъклен?! Разбирам, че искате да стане като топлофикациите, да се плаща суперскъпо за неясно какво, обаче при това престъпление вече ще падат глави. Изкарайте на светло всички договори - търговските тайни и националната сигурност си ги наврете отзад. Не може схемата за крадене да е търговска тайна, а погазването на националните интереси да е национална сигурност! Отговорните незабавно да заминават в затвора. Посредниците вън! Не може ЕРП-тата да имат по няколкостотин милиона печалба, а НЕК да е на загуба. Започва да продава директно на клиентите си и си прибира цялата печалба. Т. нар. "лоши" договори да се преразгледата и които е възможно, да се прекратят веднага. Останалите се изпълняват, като се минимизират загубите колкото е възможно и при изтичането им или при пръв удобен случай се разтрогват. Точно за един месец могат да се оправят нещата.
шит

2013.05.29 | 14:01

3
Да спрат да крадът за 1 месец и готово.Източват милиони от джоба ни.Да не ни правят на тъпаци.Глави ще падат,главии.
SS

2013.05.29 | 14:01

2
Dra6te se majki,stiga intervencii,6te falira,kak?S NQKOLKO MILIONA NA MESEC OT DJOBOVETE NA XORATA!

2013.05.29 | 12:09

1
Тъжното е, че служебното правителство за 3 месеца разбра и каза проблемите и дори предложи решенията, които всички криеха и замазваха толкова години. Няма такава държава...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини