Кой идиот* отрови рибата в Струма?!

  • 12 август 2024 15:04

  • 770
  • 0
Кой идиот* отрови рибата в Струма?!
© pixabay

Поне от три седмици насам периодично някой идиот трови рибата по поречието на река Струма от язовир Пчелина край село Лобош до Земен, алармират местните. Непоносима смрад от разлагащите се риби трови живеещите край реката. Има риск за живота и здравето както на хората, така и на животните.

Местните твърдят, че са подали над 50 сигнала до институциите,

но до момента не са взети никакви мерки и непоносимата миризма продължава да трови въздуха на иначе китния природен район. Лично аз вчера подадох сигнал на Зелен телефон в РИОСВ Перник, които заявиха, че до момента не са знаели за екологичното бедствие и от мен са научили за него?!

Според рибарите в района, хората говорели, че замърсяването идвало от изпусканите води от язовир Пчелина, чието дъно било силно замърсено с различни отрови, които се натрупвали години наред от големи промишлени предприятия по поречието на реката от Перник, та в целия окръг.

Когато няма информация от официалните институции за екокатастрофата в района, започват да се развиват най-разнообразни конспиративни теории за бедствието. Примерно, някои смятат, че злосторници умишлено са отровили рибата в реката, за да не могат риболовците да ловят безплатно, а да си плащат за удоволствието в частните рибарници наоколо.

Надявам се в най-скоро време институциите, които храним, да излязат с официално становище за причините за отровената риба в реката и за последвалото дни наред безразличие към тази вандалщина, причинена от един или повече хора. В социалните мрежи отдавна предупреждават за тази екокатастрофа, а от МВР чак днес по обяд се били „самосезирали” и пуснаха две-три изречения с обещание да проучват тепърва. През това време хората по поречието ще продължават да се задушават от зловонието, което се носи от реката, без да могат в жегите дори прозорците си да отворят. Да не говорим за това какви болести и зарази могат да плъзнат…

Ето какво пишат в специализираната група в мрежата ЦРОО-Перник и приятели/Централна рибно-опазваща организация/:

От 10 дни насам от моста на река Струма под преливника на яз. Лобош посока гр. Земен има масов мор на риба.

В Фб групи се изписа много по темата - доброволците и ИАРА виновни, защото стъпили на криво, източвали язовира, неработещия ВЕЦ е причината, някой си изтровил рибата и тн...

Истината е една и ви я показваме в снимки направени от дрона, който осъществява контрола над язовира!

Малко пояснение...

В язовира настават процеси, когато се покачи температурата на водата - гадостите по дъното насъбарни през годините, цъфтеж на фито и зоо планктон и тн...

Сн. фейсбук

Ръждивата вода, която виждате се излива в преливника на язовира и оттам в реката.

Тази вода е изключително бедна на кислород, има неприятен мирис и в реката преминава в различни цветови състояния от ръждива в бяла до отровно зелен цвят.

В язовира няма нито една умряла риба, и когато често ни се задава въпроса, защо държавата вкара в режим язовира "Хвани-Пусни", тези две снимки дават отговор на въпросите ви!

Рибата в язовира е негодна за консумация!”

Без никакво извинение, за мен такива индивиди, които тровят умишлено рибата в реката, или причиняват пожари и наводнения, или мърсят безогледно навред, които застрашават живота и здравето на стотици български граждани, са пълни идиоти. *По смисъла на атинската демокрация идиотът е обратното на активния гражданин, такъв, който няма отношение към социалните дела и животът в общност.

За тях наказанията и санкциите трябва да са максимални и безкомпромисни.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
770 0

Свързани новини

Водещи новини