Евдокия Манева пред novini.bg: Ако има  заровени пестициди, то не са от някогашните ТКЗС-та, а от нелегален внос

  • 31 юли 2020 10:34

  • 3020
  • 0
Евдокия Манева пред novini.bg: Ако има  заровени пестициди, то не са от някогашните ТКЗС-та, а от нелегален внос
© Булфото (архив)

Потърсих за експертен коментар на екокатастрофата край Димитровград, при която отровена вода от технологичен канал уби 28 крави, бившата министърка на МОСВ /в кабинета на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - 1997г. - 2001г./, зам.-министър и депутат Евдокия Манева. В сферата на екологията, на опазването на околната среда, тя е един от най-уважаваните и ценени специалисти години наред.

Сговор на глупаци ли има за съсипването на реките и природата ни?!
  
Очевидно е, че се касае за груби нарушения за пореден път под носа на контролните органи. Дали източникът е "Неохим" - голямо химическо предприятие, или неизвестно друго предприятие, незаконно заустило в колектора отпадните си води - и в двата случая това е крещящ случай на пълно отсъствие на контрол. Има редица нормативни актове, различни разрешителни, които регламентират какви очистни  съоръжения трябва да притежават подобни предприятия, какви следва да са показателите на отпадните води, които изпускат, независимо дали предприятието работи или е в ремонт, какъв собствен мониторинг трябва да извършва предприятието, колко често се проверява от контролните органи  и т.н., за да  се изключат подобни инциденти. И това е така, защото те  могат да застрашат живота и здравето на много хора.

Какво обяснение  обаче получаваме? 

За пореден път ни се представя един бъбрив министър на околната среда. С характерния си апломб  той  ни залива  с коментари какво е свършил щаба, какво са  свършили ВИК, какво са свършили органите на МЗ, за да не се допусне да пострада населението и нито дума за своите отговорности. Нито дума за задълженията на министерството, нито дума  каква проверка правят органите на РИОСВ в "Неохим". Не е достатъчно да се установи токсичното вещество, чрез лабораторни анализи. Важно е да се установят причините за замърсяването на водите  и тук отговорността е на РИОСВ, включително и когато такова рисково предприятие е в ремонт. Прокуратурата безусловно се намесва при такива драматични ситуации и тя следва да разследва както нарушителите, така и отсъствието на контрол. Случаят не е толкова сложен и едва ли е необходим Шерлок Холмс, освен ако нещата  трябва да се представят не съвсем такива, каквито са в действителност.

Евдокия Манева пред novini.bg: За опазване на природата ни в кметствата и министерствата са нужни  визионери, а не временно пребиваващи
 
Вместо информация затова какво правят контролните органи на МОСВ, нито в клин, нито в ръкав, министърът ни разказва някакви легенди за заровени пестициди в някакви могили. 

И нито един журналист очевидно не се занимава системно с проблемите на околната среда. Иначе някой би се досетил, че  в МОСВ са изпълнени няколко скъпоструващи проекта за милиони левове за обезвреждане на наследените от ТКЗС пестициди. Многократно са извършвани обследвания на изоставени складове и др. помещения, знаят се населените места, където има такива вещества, количеството им, химическия състав, вида им - течни, прахообразни  и  още много други подробности. Отпускани са средства за  препакетирането им, за складирането в надеждно защитени помещения, за неутрализирането им в ВВ кубове и др.технологии. Ползвани  са значителни средства по нарочна швейцарска програма за изнасянето на най-опасните от тях и обезвреждането им  в чужбина. Министерството разполага с подробна информация. Такава имат и РИОСВ. 

Ако има  заровени пестициди, то това не са от ТКЗС, а са неизползвани съвременни средства, които тези които ги прилагат  или внасят, не обезвреждат по законния начин, 

а поради липса на контрол някъде заравят или складират в изоставени помещения. Очевидно някъде случайно  са открити тези нарушения, за които отдавна специалистите в министерството имат притеснения и сега вместо резултати от системен контрол  и решаване на проблема, ще се организира показна акция. И отново министърът ще ни залее с хаотична и несвързана информация, в опит  да се прикрие пълния хаос в министерството  и  липсата на експертиза.
Всеки знае какво може да се случи, ако попаднат пестициди във водата, но след като не са открити в колектора от промишленана зона на Димитровград, трябва да се говори  ясно и точно за причините и за работата на контролните органи в случая.
 
Темата за пестицидите наистина е огромна и  изключително важна и не може да се подхвърля между другото. 

Тя заслужава специално внимание  с участието на експерти както от МОСВ, така и от МЗХ и МЗ. Безусловно и с участието на представители на научните среди и няколкото компетентни фирми, които могат да помогнат със своите  висококвалифицирани  химици.Този въпрос не трябва да се протака и той не се свежда до безполезни проверки. Проблемите се знаят. Трябват незабавни решения. И компетентно ръководство. Вместо това  от нас се иска да съчувстваме на министъра, който с изненада установил, че трябва да се занимава и с води, и с природа, и с отпадъци, и пестициди и с още много други неща.

Аделина Делийска
3020 0

Свързани новини

Водещи новини