Росен Желязков: Стратегическа автономност, екология и справедливост са приоритети на България за испанското председателство на ЕС

  • 10 юли 2023 14:50

  • 280
  • 0
Росен Желязков: Стратегическа автономност, екология и справедливост са приоритети на България за испанското председателство на ЕС
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Стратегическа автономност, екология и икономическа и социална справедливост са приоритети на България в рамките на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това заяви председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети в рамките на дискусия на тема „Испанското председателство на Съвета на ЕС и българската перспектива“ в Дома на Европа в София.

Събитието е организирано от ПанЕвропа България, фондация „Конрад Аденауер", посолството на Кралство Испания в България, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София.

По думите на Желязков приоритетите на испанското председателство са приоритети и на българското.

Министър Тагарев разговаря с посланика на Испания

Първата тема е стратегическата автономност. По думите му през последните две години заради изпитания като ковид пандемията и войната в Украйна се е видяло, че без автономност, свързана с доставките, с технологиите, страните са обречени на много сериозни трудности, които намират най-бързата си рефлексия в обществените настроения. Настроенията в българското общество по отношение на разбирането за Европа, ако щете и в дебата за приемането на еврото, нямат голяма динамика през последните години, но обратните тенденции стават по-чуваеми, отбеляза Желязков.

Вторият приоритет е свързан с екологичната тема. За нас е важен, защото той преминава през нашите национални социално-икономически измерения, посочи той. Желязков смята, че икономическата и социалната справедливост също са изключително важен приоритет. За един национален парламент е много трудно да предопредели работата си в такъв кратък период, това може да го направи правителството, което в момента изготвя своята програма, добави той и уточни, че тя много скоро ще бъде публично оповестена. 

Поставили сме си две много амбициозни цели – да приемем това, което сме забавили през последната година и половина, каза той и посочи законодателството, свързано с Шенген, с приемане на еврото и със съдебната реформа. Той отбеляза като най-голяма амбиция промените в Конституцията. Според него има нужда от известно преформатиране в две посоки - едната е свързана с гарантиране на независимостта на съда и отговорността на прокуратурата, а другата с отношенията, свързани с постоянното функциониране на парламента и да няма периоди, в които той да не бъде постоянно действащ. Желязков смята, че ако имаме постоянно действащ парламент, ние няма да имаме този превърнал се в традиция вакуум. 

Желязков коментира и темата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Той припомни, че темата беше приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. Не трябва двустранни отношения да пречат на визията за ролята на ЕС и посоката на политиката за разширяването, смята той. По думите му в момента при нашите съседи в Република Северна Македония (РСМ) има достатъчно турбулентни сили, които биха могли да забавят процеса, но това ще бъде преодоляно. Европейските ценности предполагат зрялост, коментира още той.

Бойко Благоев, съветник информация и комуникация към бюрото на Европейската комисия в София, припомни, че догодина ще има европейски избори и избирателите ще изберат в каква посока да се развива Съюза. От тази гледна точка испанското председателство е последен момент за някои от многото законодателни предложения, които Европейската комисия е поставила на масата и трябва да бъдат приключени, добави той. Основните теми са завършването на законодателството по зеления и дигиталния преход и подкрепата към нашите приятели в Украйна, смята Благоев. Той посочи и борбата с дезинформацията, с всички манипулации, фалшиви новини, които пречат на прогреса и на това да вървим заедно напред. Благоев отбеляза законодателния акт за свободата на медиите, който ще даде още повече инструменти на медийната гилдия да се защитава от политическа намеса и финансова зависимост.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини