Българите таят топли чувства към ЕС

  • 06 септември 2012 18:56

  • 619
  • 2
Българите таят топли чувства към ЕС
©

Българите възприемат най-положително образа на ЕС в сравнение с останалите европейци. Това показват резултатите от проучване на Евробарометър, разпространени от Европейския парламент. Анкетата е свързана с предстоящите през 2014 г. избори за евродепутати.

Общо 61% от българските граждани намират образа на ЕС за положителен, като най-близо до този резултат са румънците с 58 на сто одобрение. Най-отрицателно настроени са гражданите на Великобритания - едва 22% от тях през са отговорили, че виждат Общността в положителна светлина.

Средно за ЕС положителните отговори са 40 на сто. Половината от европейците са на мнение, че членството в Обединена Европа е нещо добро, информира БТВ. Така отговарят и 56 на сто от анкетираните българи, като броят на заявилите подобна позиция се е увеличил с осем процента за последната година.

Половината от българските граждани и 61 на сто от останалите европейци обаче смятат, че гласът им не се чува в ЕС. С 14 на сто за година се увеличава броят на българите, които заявяват, че мнението им се зачита в собствената им страна - до 51 процента, сочат резултатите.

Според близо половината граждани на ЕС показателите на европейското единство се изразяват в свободата, демокрацията и общата валута.

Българите, скандинавците, французите, поляците, чехите, холандците, литовците, малтийците, латвийците, унгарците и чехите са най-отрицателно настроени към идеята за еврото, показва проучването. Сред изразените му поддръжници са гърците, испанците, кипърците, ирландците, португалците, естонците, италианците, германците, словаците, британците, австрийците и румънците.

На въпрос кое би ги накарало най-много да се чувстват европейци, най-често анкетираните посочват единната система в ЕС за социално благополучие (здравеопазване и пенсии). На второ място се поставя възможността да живеят, където решат в ЕС, след като се пенсионират, както и взаимното признаване на придобитите квалификации, без да се налагат допълнителни изпити.

По повод на икономическата криза почти единодушно е мнението, че усилията следва да бъдат насочени към преодоляването на безработицата и създаването на работни места.

Последвайте канала на

619 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2012.09.07 | 17:24

2
WTF?!Абе аз ли нещо бъркам Българията в която живея или нещо тука е нередно?
Христов

2012.09.07 | 17:24

1
Истината е следната : Не 61 % от българите одобряват Европейският съюз - а 16 % и това са хора които вече добре познаваме с какво са известни и какви бяха преди 1989 година . Нужно ли е да издържаме и евродепутати- които въобще не знаят какво става в България.България трябва да се обърне само към Китай и Русия- там е спасението !!!!

Добави коментар

Водещи новини