Шок: 75 млн. души в ЕС били неграмотни

  • 06 септември 2012 13:51

  • 678
  • 1
Шок: 75 млн. души в ЕС били неграмотни
©

Необходимо е Европейският съюз да преразгледа своя подход за повишаване на нивото на грамотност, изтъква експертната група на високо равнище, създадена от европейския комисар Андрула Василиу с оглед решаването на този проблем.

Всеки пети сред петнадесетгодишните, както и почти 75 милиона възрастни не разполагат с основни умения за четене и писане, което им създава трудности при намирането на работа и ги излага на по-голяма опасност от бедност и социално изключване, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Председателят на експертната група, нейно кралско височество принцеса Лаурентин от Холандия, която от дълги години работи активно в тази област, окачествява доклада като „тревожен сигнал във връзка с кризата, засегнала всяка страна в Европа“. В 80-страничния доклад се съдържа серия от препоръки — от съвети към родителите как да изградят у децата си навици да четат за удоволствие, до откриването на библиотеки на необичайни места, като например в търговските центрове. Изтъква се и необходимостта от привличането на повече мъже учители, които да бъдат пример за подражание за момчетата, които четат много по-малко от момичетата. Освен това в доклада се съдържат специални препоръки за различните възрастови групи, като се набляга на необходимостта от безплатно висококачествено образование и грижи в ранна детска възраст за всички деца, от наличие в началните училища на повече учители, специализирани в усвояването на четенето, както и от промяна на представите по отношение на дислексията. При това се изтъква, че почти всяко дете може да се научи да чете, ако му се оказва подходяща подкрепа. Набляга се и на необходимостта от по-разнообразни възможности за учене за възрастните, по-специално на работното място.
Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу заяви: „Свидетели сме на парадокс: докато в контекста на цифровия свят, в който живеем, четенето и писането са по-важни и значими от всякога, грамотността ни не е необходимото ниво. Необходим е спешен обрат в тази крайно обезпокоителна ситуация. Инвестициите за повишаването на грамотността сред гражданите от всички възрастови групи са икономически обосновани, тъй като водят до осезаеми ползи за отделните лица и обществото, които в дългосрочен план възлизат на милиарди евро.“

Министрите на образованието в ЕС са си поставили за обща цел до 2020 г. делът на петнадесетгодишните със слаби умения по четене да бъде намален от настоящите 20 % на 15 %. В доклада на групата на високо равнище се изтъкват значителните различия в резултатите между половете, като 13,3 % от момичетата са със слаби резултати, спрямо 26,6 % от момчетата. Различията между половете са най-малки в Нидерландия, Дания и Белгия и най-големи в Малта, България и Литва (статистика от 2009 г.).

В доклада се изтъква, че добрите умения в областта на грамотността са от решаващо значение за подобряване качеството на живот на хората и за насърчаването на знанието, иновациите и растежа. Промените в естеството на работата, както и в икономиката и в обществото като цяло, означават, че грамотността е по-важна от всякога в съвременния свят. Поради това Европа следва да си постави за цел постигането на 100 % функционална грамотност сред нейните граждани.

Последвайте канала на

Novini.bg
678 1

Коментари 1

Добави коментар
тятотьт

2012.09.06 | 14:33

1
Aaaa ?

Добави коментар

Водещи новини