Шестата неделя след Великден е!

  • 09 юни 2024 07:15

  • 4692
  • 0
Шестата неделя след Великден е!
© Pixabay

Днес е Неделята на слепия, която е Шестата неделя след Великден. Тя е наречена така, защото в нея се чете разказът за изцеряването от Иисус Христос на слепороден човек.

Чества се и паметта на Александрийския архиепископ Кирил. Тя се отбелязва и на 18 януари заедно с паметта на свети Атанасий Велики, но днес е основният му празник.

Свети Кирил живял по времето на император Теодосий Млади. Роден в град Александрия, Египет, в 378 г., той получил отлично образование, усърдно изучавал и Свещеното Писание. За по-пълна духовна подготовка пет години се подвизавал в манастира на свети Макарий в Нитрийската пустиня.

Кирил бил племенник на архиепископа на Александрия Теофил, на когото дълги години помагал със своите богословски познания, а в 412 г. го наследил на архиепископския пост в Александрия. Когато бил свикан Третият вселенски събор в 431 г. в град Ефес, архиепископ Кирил бил избран за негов председател. Тогава той много допринесъл за осъждането на ереста на Цариградския архиепископ Несторий, който не признавал света Дева Мария за Богородица, а я наричал "човекородица".

През дългогодишното си служение на отговорния пост свети Кирил се занимавал и с писане на забележителни богословски съчинения, включително и с тълкувания на книгите на Стария и на Новия Завет,информира БТА. Не е случайно, че той е един от онези епископи богослови на ранната църква, които се определят като стълбове на православието.

Като епископ свети Кирил в словата си бичувал голямото социално неравенство и изобличавал безчувствието на богатите. В същото време увещавал вярващите да следват Христовите заповеди за любов и съпричастност към ближните. Той също така се противопоставял на различните ереси и разкол в Църквата по това време. След 32 години предано служение, свети Кирил мирно предал духа си на Бог на 27 юни 444 г. След четири века неговото име било дадено на нашия просветител свети Константин Философ, когато малко преди кончината си приел монашество в Рим.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4692 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини