Готвач прегази трудови инспектори при проверка

Като кегли разхвърлял трудови инспектори готвач от заведение – рецидивист. Става въпрос за същата кръчма в “Аспарухово”, чийто оркестър се разбяга, когато видя инспекторите при специализираната проверка на министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов, която се проведе в началото на сезона, пише petel.bg

Заради откритите нарушения контролния орган редовно посещавал заведението и всеки път се натъквал на беглец. При една от инспекциите готвачът си хванал нещата и отишъл на плаж, за да не се засече с проверяващите. Разбрали за тариката обаче последния път инспекторите завардили всички прозорци и изходи на кръчмата, за да не може той пак да избяга. И засадата обаче не го спряла. Той буквално разпилял като кегли служителите на контролното ведомство и минал с мускули през двама от тях – мъж и жена.

Преди броени дни пък от Инспекцията се натъкнали на непълнолетен труженик в кухня на чисто ново варненско заведение. Вместо да си признае нарушението обаче той, както и собствениците настоявали, че е обикновен клиент, който е изявил желание сам да си обели картофите в кухнята. Подобни оправдания не са прецедент, а преди години инспекторите хванали още един непълнолетен, който пък “си кълцал” салатата сам, вместо персонала на кръчмата.

Още по-пресен е случая пък, в който инспекторите сгащили младеж да продава на обект в Морската градина без разрешение от Инспекцията по труда. Заради криминалния си характер случаят е предаден на Районна прокуратура – Варна.

В лятната кампания на ведомството за разкриване на сивата икономика в сезонните обекти са направени общо 1121 проверки от 25 отрасла. Преобладаващи са били тези в ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Констатирани са 6312 нарушения, като над 60% от тях са пряко свързани със спазването на трудовите правоотношения от работодателите. Преобладаващо те не спазват изискванията на закона, които касаят работното време. Установени са и 77 лица, които са работили без трудови договори, както и още 38 души, за които работодателят е “забравил” да регистрира договорите им в НАП. Въпреки голямата бройка на този тип нарушения тенденцията към трайното им намаляване се запазва. За същия период на миналата година те са били 124 без трудови договори и 66 с нерегистрирани, а за 2010 г. лицата, които са хванати да работят без договор са били 280.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет