Ще се предлага ли безплатна чешмяна вода в заведенията у нас

  • 07 май 2024 10:53

  • 418
  • 2
Ще се предлага ли безплатна чешмяна вода в заведенията у нас
© Novini.bg/ Canva

След призива на европейския парламент за безплатна вода в заведенията – ще се въведе ли регулацията и у нас? Симона Стилянова, основател на Zero Waste Sоfia и Емил Коларов, председател на сдружение на заведенията в България влязоха в остър спор в ефира на „Твоя ден”  по NOVA NEWS.

„Директивата за достъп до питейна вода е първият успех на граждански инициативи в Европа. В Румъния в заведенията са задължения при поискване да сервират чешмяна вода безплатно. Доказано е, че бутилираната вода ни излиза 600 пъти по-скъпо от тази от чешмата. У нас има 40 заведения, които са съгласни да предоставят тази услуга”, коментира Стилянова.

Коларов поясни, че приветства идеята, но трябва да има регулации.

„Досега не ми се е случвало някой да ми поиска чаша чешмяна вода и да не им дам. Дори даваме на домашните любимци на посетителите. Трябва обаче да има някакви регулации. В чужбина на много места водата, която ти сервират, накрая я добавят в сметката. Допускам, че ако това се въведе, ще има хора, които ще сядат, само за да пият вода от чешмата. Неслучайно към директивата е допълнено, че държавите трябва да стимулират бизнеса, който предлага тези безплатни услуги. При нас добавената стойност е много висока. Ако за вас чешмяната вода е безплатна, за ресторантьорите не е. Те я заплаща на ВиК.  Тази чаша после някой трябва да я сложи в миялната, да плати тока”, каза още той.

Спор в ефир да има или да няма безплатна вода в заведенията

Последвайте канала на

Радина Лазарова
418 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:37

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­­м­­о­м­­­и­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­8­.­F­­­U­­­N
Николай Ралчев Тутракан

2024.05.07 | 11:15

1
Николай Петков Ралчев се казвам(Геят на Гейовете и Бандитът на Бандитите) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ГЕЙ на 48 години и съм осъждан многократно, бандит съм и съм извеатен, като луд психопат.Аз си търся млад гей, който да ме аргсва безмолостно жестоко и да се ожени за мен, защото аз съм жената в гей-връзките.Майка ми Надя Драганчева на 72 години от Тутракан ,мо разреши аз да живея на съпружески начала с гей.Аз имам множество психични отклонения и цял живот живея заедно с родителите ми в един дом.Майка ми ,ми разреши любовникут ми гей, да живее с нас заедно. Аз имам черен скутер-мотор и работя.

Добави коментар

Водещи новини