Ти какво можеш да си купиш с увеличената пенсия или заплата?!

  • 23 април 2024 13:36

  • 1333
  • 0
Ти какво можеш да си купиш с увеличената пенсия или заплата?!
© pixabay

Непрекъснато ни облъчват с информации колко са увеличени пенсиите, заплатите, помощите и колко средства са необходими за сравнително нормален и спокоен живот. Но така и никой не посмява публично да уточнява какво може да си купи с тези пари всеки българин през последните години. Защо се прави това? Ясно е, че се прави за заблуда и манипулация.

Публична тайна е, че реалната инфлация през последните години е далеч по-висока от официалната, но това надали изненадва онези, които са наясно, че статистиката всъщност е стъкмистика. Та при двойно, тройно, петорно и енторно оскъпяване на някои продукти и услуги, как може да се говори за по-добър битов живот!

Абсолютно нелепи и неверни са подобни твърдения – приказки за наивници.

Пенсионерите в България са над 2 милиона души, от юли предстои да им вдигат пенсиите с по близо 80 лв. Не знам какво точно и колко могат да си купят и платят с тези пари при настоящите пазарни цени. Знам обаче, че пенсионната система, след много поправки и корекции, става все по-зле и по-зле – като всички останали закони, поправяни от „йоридически некадърници”, с каквито се пълни парламентът през последните години. Та, като пипнаха в нея за последно почти изравниха пенсиите на онези, които цял живот са се почесвали и мързелували с тези, които вземат най-ниската пенсия след примерно 45 годишен труд. А това нито е справедливо, нито издава интелект у писачите на закони. А какво да кажем за кражбата от бъдещето на децата и внуците ни, задето се вземат заеми за пенсиите сега, които после ще плащат идните поколения! Та предстои пореден ремонт на ремонта и на тази важна социална система….

Много важно е да се знае обаче, че броят на работещите, които изкарват пари за пенсионерите, скоро ще се изравни с последните, защото от лани познавачите алармират, че броят на трудещите се пада под 3 милиона души!

От НСИ предупредиха м.г., че през първото тримесечие на 2023 година преобладаващата част от заетите работят в сектора на услугите 65%, в индустрията са 30%, а 5% - в селското, горското и рибното стопанство.

От всички заети 4% са работодатели, 7% - самостоятелно заети без наети, 88,5% - наети лица, и 0,6% - неплатени семейни работници. От общия брой на наетите близо 2 милиона работят в частния сектор, а 600 хил. - в обществения. С временна работа (за определен период от време) са 2,6% от наетите лица.

Както се вижда от тези данни, най-висок е броят на наемниците и то в частния сектор, където заплатите, с изключение на тези в IT сектора и банковата сфера, не са чудо на чудесата, а гравитират около минималните средства, които синдикатите сочат като необходими за преживяване – близо 1400 лева месечно. Само че това са пари не за охолство и лукс, а за „преживяване”.

Дори не ми се прави сравнение с доходите на другите европейски граждани от съюза, към който принадлежим, защото разликата е в пъти, не в проценти. Нито пък ми се повтаря за енти път истината, че

в ЕС сме държавата с най-големи неравенства, т.е. разлика между бедни и богати е около 8 пъти и това е за срам, не за похвала.

Обясненията за всичко това са много и различни. Въобще всяко идиотско решение има философско обяснение и това е безусловно вярна теза. Както и тази, че е важно какво можеш да си купиш с парите, които получаваш и това определя дали живееш по-добре или по-зле.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1333 0

Свързани новини

Водещи новини