Доц. Мика Зайкова пред novini.bg: Цялата ни обществена система е пропита от корупция и спекула

  • 12 октомври 2023 15:06

  • 5724
  • 0
Доц. Мика Зайкова пред novini.bg: Цялата ни обществена система е пропита от корупция и спекула
© личен архив и ИТН

Разговарям с финансовия експерт и доктор на икономическите науки доц. Мика ЗайковаМика ЗайковаМика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт,, която е и дългогодишен синдикален общественик. Тя бе депутат в съставите на 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на ИТН.

- Г-жо Зайкова, защо според вас се предвиждат промени в данъчната политика на държавата ни?

- За да видим какво се предвижда в данъчната политика за 2024 година трябва да стъпим върху реалностите от състоянието на бюджета и неговото изпълнение през 2023 г. Към септември т.г. имаме 780 млн. лв. дефицит. През август той е бил само 51 млн.лв. и в край на този месец сме били на излишък. Веднага отварям една скоба и казвам, че този излишък в известна степен е имагинерен по простата причина, че в края на полугодието се събират данъците. Обобщено обаче можем да кажем, че състоянието на бюджетите ни през 2022 и 2023 г. е много тежко, защото не се изпълняват приходите. Дефицитът, който посочих в началото, към края на т.г. ще стане близо 1 млрд.лв.

Накратко приходите само намаляват, а разходите само растат.

- Защо приходите не се изпълняват?

- По няколко причини. Събираемостта на ДДС например е катастрофална. Само през август имаме събрани по-малко от 68 млн.лв. спрямо м.г. Този налог „страда” не само поради лошата му събираемост, а и защото вносът намалява с 2,3 пъти поради спаднало потребление. Също така състоянието на производствената сфера е много лошо – има спад с над 11 на сто. Не без значение е много проблематичното идването на транша от ПВУ-то от 1,4 млрд.лв., които кой знае защо са включени в приходната част на бюджета! Тези пари по предназначение трябва да се употребяват само за проекти от ПВУ-то.

- А по какви критерии се прави това?

- Няма механизъм, който да регламентира кой се нуждае и кой не се нуждае от субсидии. Например дадоха се пари на всички, които похарчиха ток над 200 мегавата, а това наруши всички правила във фискалната дисциплина.

- При това положение как ще се състави бюджета за следващата година?

- Много трудно и вероятно ще доведе до ръст на данъците. Също така мисля, че може би ще вземаме и нов заем, но не бива да се забравя, че ЕЦБ непрекъснато вдига основния лихвен процент. България показва изключителна нестабилност, липса на върховенство на закона и затова инвеститорите искат по-висока доходност. Това от своя страна ще доведе до голямо оскъпяване на евентуален следващ заем с над 1 млрд.лв., но не можем да виним инвеститорите, които се борят за сигурност.

- Досега сякаш те идваха заради относително ниските данъци, до какво ще доведат обаче замисляните данъчни реформи?

- Предлагат се скрити данъчни облагания, при които дефакто не расте данъкът, а се повишава данъчната основа. Екзотично е предложението да събираме фискалните бонове, които евентуално щели били да ни донесат намаление на данъчната основа с горе-долу 100 лв. на месец. Кой има време да събира фискалните бонове в торби, че после и да се регистрира електронно и прочее! Хубаво е, че поне оттеглиха другото екзотично предложение за данъка „донос-бонус”. Неясна е и идеята гражданските договори да бъдат приравнени към трудовите. Ако стане факт тази идея, то има опасност и трудовите договори да „посивеят”, т.е. да минат в сферата на сивата икономика. Изравняването на ставката на ДДС също е спорна идея. Различната беше продиктувана от конкретната обстановка по време на ковид кризата и нуждата определени сектори да бъдат подпомогнати.

Моето лично мнение е, че трябва да има единна ставка за ДДС.

- България конкурентоспособна ли е спрямо останалите държави в Европа и света?

- В сравнение с други държави ние сме доста зле с инвестициите. От 62 страни в света, които се наблюдават по отношение на конкурентоспособността, България е на 52-ро място, а преди 20 години е била на 5-то място. Държавата взема печалбите на държавните дружества до шушка и не им остават средства за инвестиране в нови стоки и услуги. Това ни праща обратно в средата на 20-век и падаме в сравнение с други страни. Преките чужди инвестиции пък са нула, по причини, които обясних по-горе.

Промени по същество у нас не се правят, а само се сменят „вашите” с „нашите” хора.

Цялата ни обществена система е пропита от корупция, от спекула. Неравенството между отделните общини и региони в България е кошмарно. Примерно в Европа има от 9 до 11% отлика между икономическото развитие на отделните области. У нас тази разлика не се изразява в проценти, а в ПЪТИ – около 9 пъти.

- Вероятно ще нарасне като закрият мините в регионите Ст.Загора, Перник и Кюстендил. А какво ще стане с миньорите?

- Аз самата съм минен специалист-инженер и съм работила в брикетна фабрика преди години. Странно е, че повече от 10 години никой не говори и не прави нищо за преквалификацията на минните специалисти, защото там работят не само рудничари, а и хора с много други специалности, за които са се образовали и специализирали през годините. Има реална опасност изброените райони да опустеят. Освен за своите работни места и хляба на децата си, тези хора се борят и за енергийната стабилност на България. От май месец ние внасяме еленергия, докато преди изнасяхме и бяхме енергийно стабилни. Всички ние трябва да сме благодарни на протестиращите миньори, а не да мрънкаме, че били пречели. Ако не "пречат", кой ще ги чуе?!

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5724 0

Свързани новини

Водещи новини