Минчо Коралски пред novini.bg: Политиката стана оръжие за решаване само на частни, корпоративни интереси/2-ра част/

  • 02 май 2023 13:50

  • 832
  • 0
Минчо Коралски пред novini.bg: Политиката стана оръжие за решаване само на частни, корпоративни интереси/2-ра част/
© булфото /архив/

Днес публикувам втората част от интервюто ми с бившия социален министър Минчо Коралски. В нея разговаряме за пенсиите, ТЕЛК и затова възможно ли е човек да работил в състава на три кабинета – Димитър Попов, Филип Димитров и Жан Виденов и да се опази от партийната партизанщина. Във вчерашната първа част говорихме за труда и солидарността и съвременният прочит на тези понятия.

Пенсиите справедливи ли са и отразяват ли адекватно един достоен трудов път?

За съжаление нашите пенсии са автоматично ограничени до 40-45% от доходите на хората в активна работна възраст - така е по-закон. Сега се водят спорове защо IT- специалистите следва да внасят над 3 400 лева, защото едва ли не това било ограбване на труда им. Проблемът иде от това, че непрекъснато се говори за т.нар. данъчно осигурителна тежест дотолкова, доколкото се коментира, че човешкият живот е заключен едва ли не само в неговата активна фаза. Но живият живот доказва, че не е така. Защитните системи в обществото са изградени, за да са в помощ на онези граждани, които в зряла възраст и след това имат необходимост от подкрепа.
Мнозина, които са предпочитали да вземат своите възнаграждения в плик под масата, после се дивят защо получават "несправедлива" пенсия. Пенсионната система беше объркана преди, в началото на прехода. Но тя може да е справедлива само, ако почива на здрави, смислени основи - колкото внасяш, толкова и да получаваш. А не както се взе политическо решение у нас - внасяш, не внасяш, ти се осигурява един минимум.

Защо ТЕЛК работят така трудно и има ли начин това да се промени в полза на пациентите?

Първостепенният проблем в ТЕЛК е дефицитът на хора, които да работят там. Предполага се там да се назначат експерти със специалности в медицината. Но у нас в тези комисии работят предимно пенсионирани лекари, изобщо в страната ни вече има огромен проблем с медиците със специалности и не може да се покрият всички комисии със специалисти в съответните области.
Много граждани в България трябва да пътуват от един град в друг, за да се явяват на прегледи в ТЕЛК. Смятам, че заплащанията в тях трябва да се актуализират и организацията да се подобри. Приеха законодателни промени, които са за добро, но много хора не знаят за тях и пак се объркаха нещата. Явяването пред ТЕЛК не се прави само за получаване на съответна пенсия и услуги, но трябва да се решават и проблемите със здравния статус на отделния човек.


Това са все въпроси към здравното министерство, но да не забравяме, че комисиите се финансират от МФ. И пак опираме до проблема с достойното заплащане - ако то не съществува, липсва и мотивация у хората да работят съвестно. Трудно се набират кадри, а системата е не адекватна в повечето райони в страната, извън София. Въпросът е организационен и трябва да се реши как да се улесни достъпа на хората до ТЕЛК в цялата страна.

Как се опазихте от партийната партизанщина, която с годините се засилва, и останахте независим експерт въпреки, че сте работил последователно в кабинетите на Димитър Попов, Филип Димитров и Жан Виденов?

През политиката се реализират различни идеи - такова е общественото устройство. Всеки човек трябва да знае за какво влиза в политиката. Аз имам спомени и от правителството на Андрей Луканов, когато се наложи да регулираме много отношения, които преди не съществуваха и те бяха свързани с решаване на колективните трудови спорове, стачките и т.н..

При Димитър Попов пък беше изградена трипартитната система и аз активно участвах в това през съвета за тристранното сътрудничество.

При Жан Виденов на практика изградихме Националния осигурителен институт. Така че, когато човек има идеи и знае какво прави, независимо какво ще е политическото ръководство, може да се работи експертно за доброто на всеки член от обществото ни. В онези времена политиката беше едно предизвикателство, което беше насочено към гражданите. В последните години обаче политиката стана оръжие за решаване само на частни, корпоративни интереси. Затова и имаме проблеми с корупцията - тя не е нищо друго освен въздигане в култ на лични и корпоративни интереси, наложени над обществените. Когато тази порочна формула се обърне в полза на хората и обществото, може да влезем и ние в страните от „белия” свят.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
832 0

Свързани новини

Водещи новини