Губим над милиард лева годишно без сухопътен Шенген

  • 15 април 2024 15:06

  • 2024
  • 7
Губим над милиард лева годишно без сухопътен Шенген
©

Над 1 млрд. лв. е загубата за българската икономика от недопускането на страната ни в сухопътния Шенген. Експертният доклад по темата, представи в БТА Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към, представител на българския транспортен бранш и експерт към Европейската комисия. Данните се отнасят до три от основните гранични пунктове на страната, през които преминава товарен трафик. Това са "Дунав мост" 1 и 2 и ГКПП „Кулата“. 

Само на „Дунав мост“ 1 загубата на годишна база е 288,5 милиона лева.

Най-натовареният пункт е „Капитан Андреево“, но той е изключен от сметките, тъй като е външна граница на ЕС, тоест не попада в Шенгенското пространство, уточни Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към . По информация на колегите му превозвачи, обаче, чакането на този пункт към днешна дата  стига до 52 часа.

Йордан Арабаджиев (СМП): Българите плащат с 15-18% по-високи цени заради непълното ни приемане в Шенген

"Над 1 милиард лв. са директните загуби за българската икономика и допълнителните разходи за българските транспортни предприятия. Това се отразява на нас като потребители. Това е причината стоките за бита да са с процент завишение, спрямо всички тези, които можете да купите в Западна Европа. Общият загубен приход за бюджета на България е малко над 300 млн. лв.", обобщи Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към

Времето за престой и чакане по граничните пунктове е голям проблем и заради пропуснатия акциз за България под формата на допълнителни километри, които не са реализирани.

„Наблюдава се и загуба на интерес към шофьорската професия. Тя става все по-неатрактивна: заради периодите на голямо изчакване, съчетани с липса на базови битови условия за водачите“, посочи още Рашков.

Той обясни и защо изчакването на ГКПП „Кулата“ е 2 часа, а на границата с Румъния – 16. „В единия случай (бел. ред. с Румъния) имаме две европейски държави, които не са част от Шенгенското пространство. В случая с Гърция – една от страните е част от Шенгенското пространство. Натоварването на границата при тях е неправопропорционално и зависи до голяма степен в пиковите периоди на пристанищата. На Русе нямаме изчакване под 10 часа и това са осреднени цифри за двата пункта с Румъния“.

Подробният анализ ще бъде сведен до вниманието на Министерство на финансите, Министерството на икономиката, Министерството на транспорта, както и до всички български представители в Европейския парламент. „Държавната политика трябва да е в Брюксел да се изпращат наистина подготвени на тема „Транспорт“ хора. Транспортът е стратегическа индустрия, от която имаме огромна полза. Тук ще бъде изборът дали ще развиваме този бизнес в България, или той няма да има почва за развитие“, заяви Рашков.

„От тези данни зависи хлябът на над 80 000 семейства, които трябва да защитим. Очакваме активни действия от всички институции и от българските представители, които ще отидат в Европарламента. Очакваме да припознаят темата без деление на партиен принцип!“, призова Йордан Арабаджиев. 

Той уточни, че представеният от Николай Рашков Николай Рашков Николай Рашков е български делегат в Експертната група за международен транспорт към сценарий е балансираният вариант. „Направихме и агресивен сценарий, който според нас, повече се доближава до реалността. Цифрите са изключително обезпокояващи“, предупреди Арабаджиев. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2024 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 07:35

7
❤️ Г­о­р­­­е­щ­­­и­ ­­­м­о­м­и­­­ч­­е­т­­а­ ­­в­­­и­ ­о­ч­­а­­к­­в­а­­­т ­-­­ X­1­­­8­­­.­­­F­U­­­N
Доко

2024.04.15 | 18:29

6
А държавата колко губи от неплатените осигуровки (събота и неделя ) ,неплатените отпуски и осигуряването на МРЗ,може би губи около 2 млрд годишно е може би плащате държавен рекет на някой ,та имате и разходи ,но загубите пак са огромни
Що бе

2024.04.15 | 17:39

5
Що бе, то беше голяма фукня, голяма радост от въздушно капковия Шенген и сега си имаме да храним и черни!
????

2024.04.15 | 17:02

3
А, какво ГУБИМ от "ИЗГУБЕНАТА" ПЪТНА КАРТА?!

2024.04.15 | 17:03

4
А, какво вече ИЗГУБИХМЕ?????????
a

2024.04.15 | 15:26

2
Ние не губим. Губите вие! И само вие ще печелите, на нас пак среден... По вашите сметки излиза, че за 30 години сме загубили 30 млрда

2024.04.15 | 15:23

1
Чудо голямо, и така и така ще отидат в ръцете на Лойко, Пеевски и другите олигарси. да не би да отидат за развитие на държавата и народа я! Ай сиктир

Добави коментар

Водещи новини