Ковачева: Тероризмът е основно предизвикателство пред целия свят

  • 27 август 2012 13:50

  • 462
  • 0
Ковачева: Тероризмът е основно предизвикателство пред целия свят
©

"Тероризмът е основно предизвикателство пред целия свят",  заяви министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент при откриването на 75-та Конференция на Асоциацията по международно право, която се провежда в София.

Припомняйки атентата срещу израелски туристи на летището в Бургас, министърът изрази съжаление, че няма държава, която да е имунизирана и защитена докрай от терористичните атаки. Именно заради това тероризмът и според международното право е най-тежкото престъпление с най-сериозни последици, тъй като е заплаха за целия свят, посочи Ковачева.

Министърът изтъкна, че новите участници в международните отношения, социалната, икономическата и политическата динамика, многополюсната структура на властта, както и новите заплахи за сигурността допринасят допълнително за сложността на средата, в която живеем.

„В този смисъл международното право може да бъде източник на ред и яснота. То би могло да ускори рамката за мирно решаване на спорове, да регулира отношенията между различните участници и да допринесе за изясняване на техните права и задълженията”, обясни още тя

Според министър Ковачева международното право трябва да покаже гъвкавост, за да отговори на предизвикателствата, които възникват пред него и за да може да работи по нови въпроси и да привлича нови играчи на международната сцена, които да станат двигател на иновативност и креативност.

Международното право трябва да остане стабилно и предсказуемо и основано на принципите за спазване на правата на човека, върховенството на правото и демокрацията, отбеляза тя пред участниците в конгреса.

Днес България пое председателството на световната асоциация. Чл.-кор. проф. д-р Александър Янков, създател и дългогодишен съдия в Международния трибунал на ООН по морско право в Хамбург беше избран днес за президент на Световната асоциация по Международно право за следващите две години.

Последвайте канала на

Десислава Станева
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини