Панихида за 9 дни от кончината на патриарх Неофит

  • 21 март 2024 18:44

  • 790
  • 3
Панихида за 9 дни от кончината на патриарх Неофит
© Булфото

Девет дни от кончината на новопреставилия се блажено починал и приснопаметен български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на се навършиха днес, на 21 март. По този повод в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина" в двора на Софийската света митрополия бе отслужена панихида, съобщиха от митрополията.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит и изборът на нов български патриарх 140

Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Да почетат своя архипастир и да отправят към Бога смирена молитва за упокояване душата на Първопредстоятеля на Българската православна църква в храма се събраха духовници и служители в патриаршеския дом и митрополията, сред които и племенниците на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на - Симеон и Стефан. С "Вечная памет" огласиха митрополитския храм "Св. великомъченица Марина" присъстващите, които се помолиха за вечен и блажен покой на новопреставения и незабравим патриарх.

Погребаха патриарх Неофит до екзарх Йосиф

С утешително слово се обърна митрополит Григорий. Той призова вярващите в своята лична молитва да се молят Богу за Светейшия Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, "да го причисли в недрата на Авраама, Исаака и Якова, и да не бъдем като езичниците, които скърбят безутешно, защото за тях идва смъртта и няма надежда". "Всеки вярващ християнин знае, че животът на човек не свършва със смъртта, но той е залог за бъдещия и трябва тук, на земята, да се подготвим за вечния живот и блаженство", каза митрополит Григорий, като припомни, че упокоилият се вече не може да се моли на Бога, а ние трябва да правим това за него. "Нека при всяка възможност усърдно и горещо да се молим на Бога за блажено починалия наш отец и първосветил на родната ни църква български патриарх и Софийски митрополит Неофит! Бог да го прости и да му дарува вечен и блажен живот в Своето царство", с тези думи завърши словото си владиката.

След отслужването на панихидата в митрополитския храм, духовенството се отправи към катедралния митрополитски храм "Св. великомъченица Неделя", до гробното място на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, устроено в южната колонада на храма. Там те отслужиха трисагий, заупокойна молитва, и се помолиха: "Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
790 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.21 | 19:00

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

2024.03.22 | 13:22

2
моля и ДАНС да направи панахида за агент Симеонов

2024.05.25 | 08:41

3
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­и­ ­­­м­о­м­­и­­ч­е­­­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­­ч­­­а­к­­в­а­­т ­­­-­ X­­1­­­8­­­.­­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини