Отслужиха заупокойна литургия и панихида по повод три месеца от кончината на патриарх Неофит

  • 08 юни 2024 14:16

  • 1275
  • 2
© Булфото (архив)

Заупокойна света литургия и панихида бяха отслужени в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“ по повод три месеца от смъртта на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит и изборът на нов български патриарх 140

В храм „Света Неделя“ в София се отслужи Архиерейска заупокойна света литургия

Негово светейшество почина на 13 март. Три месеца се навършват в четвъртък (13 юни), затова по канон днес, събота, се отслужват богослуженията.

Точно в 9 ч започна заупокойна литургия, а в 11 ч. започна панихида. Те бяха  възглавени от Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Духовници призоваха вярващите да продължат да споменават Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на в молитвите си.

„Да не го забравяме в своите молитви, защото ще оценим делата му за Българската църква след време. Трябва новият български патриарх да води църквата като кораб на спасението“, каза отец Николай.

На 30 юни ще бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор, на който ще стане ясно кой е следващият български патриарх.

Стана ясно кога избират нов Български патриарх
 
Предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст на 13 март. След смъртта му тленните останки на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

В събота (16 март) бе отслужена заупокойна света литургия от митрополит Йоан Варненски и Великопреславски, последвана от опело, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей I Константинополски.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1275 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.08 | 14:50

1
Дано този път литургията и панахидата да са били на български език!НЕ ИСКАМЕ ГРЪЧКИ!

2024.06.08 | 15:15

2
Точно така!

Добави коментар

Водещи новини