Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит

  • 15 март 2024 12:12

  • 1789
  • 6
Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит
© Фейсбук/Посолство на Русия в България

Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква вчера вечерта във връзка с кончината на българския Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

"От името на Руската православна църква ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с новопреставения българския Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на", се казва в посланието на патриарх Кирил. То е адресирано до Светия синод на БПЦ.

"Ваши Високопреосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна църква поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с преставянето на Светейшия Патриарх Български Неофит. С личното му благочестие и вярност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревностен труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва наистина добро име и голяма слава (Притч. 22, 1)", пише в съболезнователното си писмо патриарх Кирил.

"За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския престол той нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чеда бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него", пише още руският патриарх.

Той припомня, че по време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г., Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на е осветил основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

"С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски", посочва още Кирил.

"Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си", казва Кирил.

"Милостивият Господ да упокои душата на верния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на", завършва съболезнователният адрес на главата на Руската православна църква, пояснява и БНТ.

 

Митрополит Йоан: Руският патриарх само е уведомен за смъртта на патриарх Неофит

Последвайте канала на

Десислава Станева
1789 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Учител

2024.03.15 | 12:51

1
Искрени думи от достоен човек за достоен човек.
Елена

2024.03.15 | 17:29

6
Точно така
Боко

2024.03.15 | 14:58

5
Каза им го точно,на соросчетста!!!
Боко

2024.03.15 | 14:57

4
Браво,учителю!!!
Поп Гундяев - милиардер во Христе

2024.03.15 | 14:54

3
КГБ изказва съболезнования на колегите милиционери от ДС .
Просто КИРИЛ МОСКОВСКИ

2024.03.15 | 14:47

2
Съвтско руския патриарх просто Киро московски е ЛИЦЕМЕР!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини