Митрополит Йоан: Руският патриарх само е уведомен за смъртта на патриарх Неофит

  • 15 март 2024 10:25

  • 2509
  • 0
Митрополит Йоан: Руският патриарх само е уведомен за смъртта на патриарх Неофит
© БТВ

Информирахме руския патриарх Кирил за кончината на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, писмото има уведомителен характер.“ Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който вчера беше избран за временен наместник-председател на Светия синод.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март. Досега присъствие на погребението са потвърдили вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

Относно евентуалното присъствие на руския патриарх Кирил митрополит Йоан коментира: „Той е патриарх, той е сред всички патриарси и това, че в момента е онзи голям потрес с войната между два православни народа – руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява. Затова и направихме уведомително писмо“.

Последно сбогом! Опашка от вярващи се изви за поклонението пред патриарх Неофит

Задачата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан е именно да организира погребението на патриарх Неофит. Той напомни, че след няколко дни – на 19 март, Светият синод ще избере наместник-председател, който трябва да организира избора на нов патриарх.

На въпроса дали първо ще бъде избран митрополит на Сливенската епархия той коментира, че такава е била практиката при избора и на патриарх Кирил, и на патриарх Максим, когато също е имало овдовели епархии.

Решението ще е на Светия синод, подчерта временният наместник-председател.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини