Държавният глава: Икономическото сътрудничество между България и Словения е партньорство за съвместно развитие

  • 27 февруари 2024 20:40

  • 620
  • 7
Държавният глава: Икономическото сътрудничество между България и Словения е партньорство за съвместно развитие
© Пресцентър на Президентството на Република Българи

Сътрудничеството между България и Словения е не само търговия, а изграждане на приятелство и партньорство за съвместно развитие на наука и иновации, съвместно производство и реализацията му на трети пазари. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който заедно с държавния глава на Република Словения Наташа Пирц Мусар откри днес Българо-словенски бизнес форум в София. Словенският президент е на официално посещение в България по покана на президента Радев, а в делегацията ѝ са включени представители на водещи словенски компании. Фокус на събитието е насърчаването на преките контакти между българския и словенския бизнес, както и проучване на възможностите за активизиране на двустранния стокообмен и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции, съобщиха от пресцентъра на държавния ни глава.

В изказването си президентът посочи, че Словения е изключително важен икономически партньор за България не само заради сходните характеристики на нашите пазари и предвидимата икономическа среда, но най-вече заради общата ни цел да развиваме високотехнологични производства и иновации, да се интегрираме още повече в единния европейски пазар и да създаваме условия, които да задържат младите хора в нашия регион.

„Общи са усилията ни да направим Балканския полуостров и целия ни регион по-привлекателно място за инвестиции, а това означава да полагаме общи усилия за развитие на свързаността“, подчерта още президентът. Във връзка с това той открои и ролята на  съществувалата за кратко, в периода 2018-2020 г., директна авиолиния между Любляна и София, която е способствала за по-интензивни контакти между двете държави. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази и надежда в скоро време да бъде намерен оператор, който да възобнови тази редовна авиолиния, за да бъдат насърчени бизнесът и туризмът.

Българският президент отбеляза развитието на Словения като водещата държава в Източна Европа и бившия социалистически блок по отношение на изграждането на кръгова икономика, създаването на зелени технологии, продукция с висока добавена стойност, развитие на експортно ориентирано производство, гарантиране на стандарт и качество на живот на своите граждани.

Относно потенциала за сътрудничество и инвестиции в България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на даде като пример българския аутомотив сектор, който в рамките на десетилетие е отбелязал значително развитие. Днес заетите в него са над 70 000 и произведената от него продукция представлява 11% от БВП. „Във всеки автомобил, произведен днес в Европа, задължително има части, системи и компоненти произведени в България“, допълни президентът. По думите му напредъкът на IT сектора и на стартиращите компании в Словения и България са предпоставка и възможност да се търси обединение в сектора.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза постиженията на страната ни в сферата на космическите технологии и посочи успешното партньорство между българската компания EnduroSat и Словенския космически център за върхови постижения.

Президентът Наташа Пирц Мусар отбеляза развитието на стокообмена между България и Словения, като подчерта потенциала за неговото последващо увеличение. Пред представителите на бизнеса  тя открои значението на европейската интеграция на Западните Балкани, за която ключова роля има икономическото сътрудничество. Тя посочи още, че тази година България ще бъде страна партньор на изложението AGRA 2024 в Горня Радгона в Словения. Президентът Пирц Мусар потвърди и словенската подкрепа за пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Румен Радев и президентът на Словения ще проведат среща "на четири очи"

Българо-словенският бизнес форум е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
620 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Емѝ...ЯМ си изпражненията от Яд- МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-П

2024.02.28 | 04:35

7
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Бойко

2024.02.27 | 22:53

2
Радев е великият президент който сме имали!!! А ти ананимния си обикновен олигофрен!!!

2024.02.28 | 04:35

6
+++++++++

2024.02.27 | 21:51

1
Радев е руски шпионин и трябва да бъде съден за държавна измяна и шпионаж в полза на Русия

2024.02.28 | 04:35

5
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА Е КЕ-НЕ-Ф

2024.02.28 | 02:38

4
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Бойко

2024.02.27 | 22:55

3
анонимен боклук

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини