Кога озверели човеци се убиват и заради паркиране ...

  • 27 февруари 2024 15:00

  • 2299
  • 0
Кога озверели човеци се убиват и заради паркиране ...
© "Безумията в София" ФБ

Какво още трябва да се случи, та управлението на държавата и на столицата да обърне внимание на безобразията при паркирането в най-населения и другите големи и по-малки селища в държавата! Тези дни има и убийство с юмрук в спор за паркиране…

Жертвата на бруталната агресия е Ивайло Чобанов (53 г.), по прякор Пилето, а местопрестъплението е на централния столичен булевард „Черни връх”. Нали помните, там един джигит надрусан до козирката уби нашия колега Милен ЦветковМилен ЦветковМилен Цветков е роден на 30 юли 1966 г. в София. На 19 април 2020 година е убит при катастрофа. Завършва.

В началото на тази година в Кърджали един мъж издъхна след люта кавга за паркиране, а месеци преди това двама се стреляха за паркомясто в иначе културната ни столица Пловдив. И още, и още такива случаи на крайна агресивност могат да се изнамерят с ровене назад във времето. Те показват грозните рани на нашето общество, които никой не се опитва да лекува – нито в семействата, които отдавна вече не са основната клетка на обществото, нито навън, в общото ни пространство.

Публична тайна е, че

повечето нашенци не спазват никакви правила и ред при паркирането в София

и този проблем не е от днес, а от поне над 4 десетилетия, че и повече, когато е започнато бесното извънмерно жилищно строителство в града на блокове без гаражи. Така всеки започва да спира където му скимне и това в годините се превръща в манталитетен проблем.

Днес тук-там има паркинги и гаражи, но поданиците вече не ги ползват и продължават да паркират по шосетата – понякога на по два и три реда. Или на тротоарите, които уж са за пешеходците. Странно е, че някои имат возила за по над 50 бона, но им се свидят два-три лева за гараж и си ги паркират където заварят. Същевременно паркинга на „Булбанк” примерно си стои полу-празен!

Общините по места, особено в столицата, пък гледат да печелят от въздуха и току разчертават сини и зелени зони навсякъде. Прибират парите на хората, но не носят отговорност, ако ти откраднат колата например. Това е доста циничен подход, но кои сме ние, че да даваме акъл и то без да ни го искат!

Нови покривни пособия за спрелите коли трудно се правят, тъй като инвеститорите не са склонни да влагат пари в такива съоръжения, защото такава инвестиция бавно се възвръща. Присъствала съм на разговори с чужди бизнесмени, които като погледнат такива примерни разчети и се отказват. Това е и основна причина да не се изграждат паркинги, а проекти за поне 4 такива има и те прашасват в бюрата на администрацията от зората на т.нар.”демократичен преход”.

Изход от този омагьосан порочен кръг вероятно има и дано някое, а защо не и сегашното  управление да намери креативен, рационален изход от него.

Нужни са много солени и драстични, безмилостни  санкции за нарушителите на реда. Защото никак не е цивилизовано, нито пък е проява на евроатлантически ценности, българи да се трепят заради паркиране. Не вярвам това да е целта на политиците, които ни управляват. А вие?!

И още – искам да повярвам, че един ден думите на големия наш режисьор Рангел Вълчанов, че в България на почит са машините, а не човеците, ще бъдат опровергани.

Надявам се заради бъдните поколения, за децата и внуците ни, които не бива да стават свидетели на озверели хора, които се избиват за едно паркомясто…

  

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2299 0

Свързани новини

Водещи новини