Кметът на Варна инспектира приюта в Каменар

  • 25 януари 2024 12:12

  • 659
  • 0
Кметът на Варна инспектира приюта в Каменар
© Фейсбук

Кметът на Варна Благомир КоцевБлагомир КоцевБлагомир Коцев е новият кмет на Община Варна, като бе избран с 53.06% на балотажа на местните избори посети общинския приют за безстопанствени кучета в Каменар след смяната на ръководството, за да се увери в грижите, които се полагат за животните.  

"Важното сега е да се подобрят условията за кучетата, подслонени тук", посочва той в своя Фейсбук профил.

Доброволците и ръководството на приюта ще работят заедно за набавяне на храна за животните, уточнява той и отправи благодарности към дарителите, които са заявили готовност да предоставят по-специална храна. Тя е ключова за тяхното пълноценно възстановяване, тъй като много от тях пристигат в приюта болни или ранени.

Нов протест срещу условията в общинските приюти за кучета в София

"Ще бъдат отделени средства за неотложни подобрения заради минусовите температури. Вече е осигурена топла вода за кучетата. В следващите месеци трябва да бъде заделен ресурс за цялостна рехабилитация на приюта. Това включва както базови неща като осветление и вентилация, така и подобряване на материалната база", съобщава още кметът на Варна.

"Търсим начин да подобрим условията в хирургията и помещенията за кастрация на територията на приюта. Отделно от това подготвяме и оборудваме фургони за манипулации", уверява Коцев.

Бездомните кучета в областта са около 5 000. В самия приют сега са настанени 83 кучета. От новородените кученца изобщо в областта, около 9 хиляди годишно, оживяват едва 2 000. 

Експертите са категорични, че за да се овладее популацията на бездомните кучета, кастрациите в областта годишно трябва да са между 1 800 и 2 000 и трябва да се налагат глоби за изоставяне, както и да се контролира по-стриктно процесът на чипиране.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини