Министър Калин Стоянов: ГДБОП работи при изключително взаимодействие с партньорските служби

  • 16 февруари 2024 18:29

  • 350
  • 2
Министър Калин Стоянов: ГДБОП работи при изключително взаимодействие с партньорските служби
© МВР

Вътрешният министър, заедно с главния и заместник главния секретар на МВР, присъства на отчет-анализа на ГД „Борба с организираната престъпност“ за дейността през 2023 година, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните изрази задоволство от резултатите, постигнати от ГД „Борба с организираната престъпност“ през отчетния период. Той отбеляза активната работа по различните направления на дейност и подчерта значимостта на изградените международни контакти на оперативно ниво: „ГДБОП е структурата, която работи при изключително взаимодействия с партньорските служби“. Министър Стоянов заяви подкрепа за действията на главната дирекция и изведе приоритетните задачи, по които следва да продължи работата през настоящата година.

Адмирирам факта, че ежеседмично отчитате успешни реализации по различни линии, заяви главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, който също сподели поставените от вътрешния министър акценти. По думите му осигурената от ръководството на министерството спокойна среда за работа на антимафиотите е добра основа за постигане на трайни резултати.

Отчет-анализът на дирекцията бе представен от директора на ГДБОП. Главен комисар Явор Серафимов изрази увереност, че целенасочената и всеотдайна работа за гарантиране на по-благоприятна среда за сигурност е от ключово значение за надграждане на постигнатото.

Сред основните акценти в дейността на ГДБОП през 2023 г. бяха предприемането на целенасочени мерки и действия за противодействие на наркоразпространението, трансграничната организирана престъпност, киберпрестъпността и корупцията. 

ГДБОП разби ОПГ за имотни измами, задържани са 14 души

Проведени са 284 специализирани полицейски операции (8% увеличение спрямо 2022 г.), в т.ч. 22 с чужди партньорски служби.

Установени, документирани и неутрализирани са 115 организирани престъпни групи (ръст с 37% в сравнение с предходната година), голяма част от които - по линия „Киберпрестъпност“, „Наркотици“, „Трансгранична организирана престъпност“ и групи, занимавали се с престъпления и нарушения в областта на митническо, данъчно и осигурително законодателство.

В резултат на проведените разследвания по 957 досъдебни производства, в т.ч. от минал период, новообразувани, върнати и възобновени – са повдигнати обвинения на 249 извършители на престъпления.

Резултати по основни направления на дейност:

Киберпрестъпност  - задържани са 94 души, повдигнати са обвинения на 31 от тях за извършени престъпления във виртуална среда. С цел превенция на престъпления срещу онлайн сексуална експлоатация на деца, са проведени 80 лекции в училища. Премахнати са 8372 материала с незаконно съдържание, представляващи детска експлоатация. Издадени са 183 разпореждания по ЗМВР, което е довело до премахването на общо 9880 индивидуални обекта (музика, филми, софтуер) на авторското и сродни на него права от различни интернет сайтове. Свалени са 15 сайта, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост;

Наркотици -  пресечени са 5 трансгранични канала за трафик на марихуана. Разкрити са 2 лаборатории - 1 за производство на ефедрин и 1 високотехнологична лаборатория за синтез на синтетична дрога. Самостоятелно и съвместно с други служби в МВР и Агенция „Митници“ на територията на страната са заловени над 850 кг наркотици, както и прекурсори.

Трафик на хора – документирана и пресечена е дейността на групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, за трудова експлоатация, за просия на територията на Кралство Швеция и за отнемане на кръв и кръвни съставки (плазма). При съвместна акция с британските служби е неутрализирана трансгранична престъпна група за трафик на жени, проведена в рамките на съвместен екип за разследване.

Нелегална миграция – задържани са 75 души, съпричастни към дейността на организирани престъпни групи, подпомагащи незаконната миграция - 64 са привлечени в качеството на обвиняеми. Самостоятелно или съвместно с други служби са задържани 537 незаконни мигранти.

Фалшификации – иззети са неистински парични знаци на обща стойност 151 700 евро, 21 900 щатски долара и 1000 швейцарски франка. На територията на страната са разкрити 4 работилници за изготвяне на неистински официални документи.

Контратероризъм –  иззети са 37 огнестрелни оръжия - пистолети, карабини, ловни и малокалибрени пушки, автомати, 18 преработени газови пистолета; над 7000 бойни, 50 газови, над 40 халосни, 78 ловни и 82 малокалибрени патрони; взривни вещества и други общоопасни средства.

Корупция – иззети са суми в лева, евро и щатски долари, електронни носители на информация, печати, бележки, документи и фактури. Успешно са проведени 4 полицейски акции под надзора на Европейската прокуратура за разкриването на измамни схеми за злоупотреби със средства от европейските фондове.

Изпиране на пари“ –  обезпечени щети в размер на 5 172 255 лева и 238 085 евро.

Контрабанда“ – пресечени 4 канала за контрабанда. Иззети са 62 639 688 къса цигари, 26 350 кг нарязан тютюн , 34 000 къса пури; 22 368 литра високоградусен спирт, 12,646 кг злато; 4 778 литра и 502 кг препарати за растителна защита. На територията на страната са разкрити 2 фабрики за производство на цигари без български акцизен бандерол. Отчита се ръст на иззетите количества цигари без акцизен бандерол с 80% в сравнение с година по-рано.

Данъчна и осигурителна система“ - проведени 8 специализирани полицейски операции. Установените икономически щети са в размер на 21 696 887 лв. и 2 500 000 евро.

Трафик на културни ценности - иззети са 1166 монети, 49 накита, 34 картини и икони; църковни принадлежности и множество предмети с белези на движими културни ценности и др. Пресечен е канал за трафик на културни ценности.

Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари - проведени 15 специализирани операции и извършени 551 229 проверки на транспортни средства на фискалните пунктове на територията на ГКПП. Организирани и координирани са повече от 1290 проверки, в които участват структури на Икономическа полиция към областните дирекции на МВР и НАП, на местата на получаване на машините, суровините и нетютюневи материали - увеличение с близо 14% спрямо координираните контролни действия през аналогичния период на 2022 г.

ГДБОП е лидер при реализирането на оперативните планове за дейности в рамките на Европейската мултидицплинарна платформа за борба със заплахите от престъпността (ЕМРАСТ) по три приоритета: „Трафик на хора“; „Хероин, кокаин и канабис“ и „Престъпления свързани с интелектуална собственост, фалшиви стоки и пари“. Ко-лидер е на държави като Испания, Великобритания и Румъния по дейности от други приоритетни области.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:12

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­­м­о­­м­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­ч­­­а­­к­­в­­а­­т ­­-­ X­­1­­8­.­­­F­­­U­­­N

2024.02.16 | 19:59

1
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини