Всичко минава, но гадното чувство остава...

  • 01 февруари 2024 13:17

  • 1564
  • 0
Всичко минава, но гадното чувство остава...
© pixabay

На 15 март т.г. трябва да станат ясни резултатите по проверката, назначена от Административен съд София-град за нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички 1639 избирателни секции в столицата от местния вот миналата есен. Както се казва, каквито и да са резултатите от това проверяване, остава гадното чувство за пълна катастрофа в доверието към изборния процес.

То и без това не се радва на народната любов отдавна, поне от няколко години, откакто повечето българи теглиха по една на политиците и хич не ходят до урните "да ИМ гласуват". Това обрича властта у нас на непредставителност, тъй като управляващите се избират от 30-тина на сто от имащите право на глас. Другото е статистика и надписване. А на последните избори за органи за местната власт в столицата, играта съвсем загрубя.

Както е известно загубилата надпреварата за кметския пост в София с математически изчислени 4000 гласа Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на подаде жалба и бе заведено съдебно дело за вота в столицата. В неговия ход  са били анализирани само 313 секции и съдия Галин Нестеров решава, че това е недостатъчно, та затова разпореди по-мащабна проверка на всички секции.

Установено е било, че "15 от флашките с резултатите от проверените секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, но не може да ги открие. Вещите лица установяват, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат квалифициран електронен подпис - т.е. те имат електронен подпис, но могат да се манипулират след вкарването на данни. Но няма доказателства, че флашките са манипулирани. От проверените секции се доказва, че в хартиените протоколи има разлика в гласовете - вписани са 541 гласа по-малко за Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на и 196 гласа повече за кмета Терзиев.
Това до тук е доста материал за

разгаряне на всякакви конспиративни теории и досъсипването на имиджа на избирателната система у нас.

Както коментира пред медиите един от най-добрите познавачи в областта на гласуването у нас проф. Михаил Константинов:

"Стигне ли се до касиране на изборите за кмет в София - това би било катастрофа".

Дума да няма, че е така. Но дори да не се стигне до тази крайност, гадното чувство за измами при гласуването у нас си остава.
То започна още миналия век с първите стъпки към промяна на обществено-политическата система по време на мащабните избори на 10 юни 1990 г.за ВНС, когато над 6 милиона българи гласуваха с надеждата, че "наливат основите" на демокрацията.
Тогава, вечерта в НДК в пряко излъчване на БНТ, водено от страхотните български журналисти Кеворк Кеворкян и Иван Гарелов, великолепният български актьор Йосиф Сърчаджиев, застъпник на покойния вече Стоян Ганев, се разплака като чу резултатите, които бяха за БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е - 53% и 36 на сто за СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на. Мнозина тогава бяха убедени, че изборите са манипулирани, фалшифицирани и последваха големи протести, но де факто нищо не беше доказано.
Много вода изтече от тогава до сега, но има неизменни и непроменени неща като например, че

политиката на сълзи не вярва и че "демокрацията" у нас в еднаква степен бе осакатена и от левите, и от десните.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1564 0

Свързани новини

Водещи новини