Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Убеден съм, че ГЕРБ ще имат своя кандидатура за кмет на София

  • 21 юли 2023 12:19

  • 2666
  • 0
Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Убеден съм, че ГЕРБ ще имат своя кандидатура за кмет на София
© личен архив

Проф. Вили Лилков е кандидат за кмет на София, номиниран от инициативен комитет. Вили Лилков беше четири мандата общински съветник в Столичен общински съвет (1999 – 2014 г.), зам.-председател на СОС и народен представител в 43-то НС. Съосновател е на ДСБ, председател на Софийската организация на партията (2013 - 2017), след което се оттегля от политиката, но запазва обществената си активност и често изразява позиции по важни проблеми на Столична община и текущата политика. Завършил е с отличие инженерна физика със специализация ядрена техника. Доктор е по неутронна физика към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН). Защитил е и научната степен доктор на техническите науки в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, където е професор по физика. Ръководил катедра „Физика“ в МГУ повече от 15 години. Вили Лилков е семеен, има трима синове.

-  Проф. Лилков, инициативен комитет издигна вашата кандидатура за кмет на столицата, но някои опоненти не пропускат да припомнят, че вече сте се явявал на кандидат- кметски избори – неуспешно. Какво се случи тогава, как си обяснявате ниския резултат?

- Аз приех  да бъда кандидат на останалата зад ценностите си десница, защото не искам да сключа тази сделка. От друга страна, София ме интересува.

Имам опит, познавам общината и нейните проблеми и съм готов с истински решения!

Не мисля, че да си втори на избори за кмет в София в избори със сериозна конкуренция, е неуспех. Аз съм позитивен човек и класирането си го възприемам като добра стартова позиция за втори опит. А тогава действително имаше проблеми, защото противоборставата и разногласията в десницата бяха много силни и от това пострада кампанията ми. Сега е много, много по-различно!

-  По-скоро ще Ви помогне, или ще Ви попречи фактът, че бяхте дълги години общински съветник от ДСБ и Ви свързват с „проваления” преходен период?

- Първо т.нар. "провален преход", както го определяте, беше провален именно от схемите на бившата номенклатура и определени среди в ДС. Затова съм убеден, че

не трябва да се допусне опитът им от натрупаната чрез криминални схеми икономическа власт, да се трансформира отново в политическа,

което всъщност ръководството на ПП и ДБ се опитват „да пробутат“ на десните избиратели, които обаче имат инстинкт за това и реагират.

Аз съм горд с работата си като общински съветник. През по-голямата част от мандатите си бях твърда и компетентна опозиция на лошите политики и практики. Бях дори определен през 2007 г. след две анкети (между журналисти, отразяващи работата на общината и самите общински съветници) за най-добър оратор и най-активен в работата. Горд съм с това! Казвам го публично за първи път, защото знам колко важно е това за човек, който претендира да ръководи столицата. Кметският пост не е място за експерименти – за него се изискват специфични познания и опит. Като общински съветник натрупах не само ценен опит за управлението и познания за проблемите на София, но и успях да постигна сериозни решения в полза на града и на софиянци. За моите инициативи за София ще трябва да отделите много място в медията. Ето само един пример. Макар и в опозиция на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за периода 2007 – 2014 г. аз имам внесени 72 доклада в СОС с взети положителни решения, а цялата политическа група на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е внесла само 41 доклада.

- Ядосвате ли се или пък не, че вече споменават името Ви и като човек на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, как ще обясните на избирателите това?

- Това не е сериозно, дори недоумявам какво имат предвид. Аз имам позиции и ги отстоявам.

А ако има подозрения, че съм скрита кандидатура на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за тези избори, ще им се наложи скоро да замълчат, защото съм убеден, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще имат своя кандидатура.

Ама кой ще помни, какво са говорили преди, важно е сега да се хвърлят съмнения и обвинения. После ще измислят друго. Сега се сещам, че един мастит журналист тези дни надълго и нашироко разказва, че съм специализирал в Обединения център за ядрени изследвания в Дубна, Русия, а там видите ли са ходили само тези, които са били верни на комунистическия режим. Внушението е ясно – „абе, има нещо тъмно около този човек!“. Нека поясня – там отидох за първи път през 1990 г., поканен бях да извършим съвместни научни експерименти в една от най-реномираните лаборатории по неутронна физика в света. Повтарям, в света, защото с моя ръководител на докторантурата проф. Кирил Крежов – тогава директор на Атомния център – и с колеги от БАН изградихме уникален спектрометър за поляризирани неутрони в изследователския ядрен реактор в София и трябваше да тестваме наши образци и на други установки. А да те поканят в Дубна, не е като да отидеш на екскурзия. Там канят хора с цел правене на висока наука. Аз се гордея, че после бях канен още два пъти и че там работеха едни от най-добрите български физици и инженери!

- Познавате отлично общинския живот в София. Какво е онова, което най-много не Ви харесва и бихте променил, ако спечелите надпреварата наесен?

- Ще променя темпото на развитие на общината.

За съжаление София все още живее в ХХ век.

Занемарени са големите устройствени проекти, мисленето на администрацията е „мандатно“, трябва да се „разчупи“ моноцентричния модел на града и да се преструктурират големите райони чрез създаване на мини градски центрове. Старите производствени зони, някои от които буквално деградират, трябва да се превърнат в нови и модерни зони за живеене, бизнес, спорт, със съответната паркова среда, културна и спортна инфраструктура и т.н. Ще работя за създаване на мощна „зелена“ връзка на София с планините и нещо много важно – насочване на повече инвестиции в северните територии на общината, с цел тяхното модернизиране и същевременно намаляване на строителния натиск върху южната част. И да не забравяме, че много от направеното в Столична община се дължи на бизнеса, а той се нуждае от подкрепата й. Трябва да се създадат условия бизнесът да се разгърне, но общината е длъжна да му създава фронт, да го насочва и да му помага, а не да го рекетира!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2666 0

Свързани новини

Водещи новини