Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Хората не уважават институциите, защото те нехаят за проблемите им - това руши устоите на държавността

  • 05 януари 2024 16:49

  • 5436
  • 0
Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Хората не уважават институциите, защото те нехаят за проблемите им - това руши устоите на държавността
© булфото/архив/

Тези дни общественото внимание бе приковано от два паралелни, но независими един от друг инциденти в Стара Загора. Там енброя полицейски автомобили преследваха в гонка гражданин с тежка психиатрична диагноза, шофиращ из града и отказал да изпълни полицейско разпореждане, впоследствие починал. Преди това пък става ясно, че пак в града на липите 15 съдии са си направили отвод от делото "Дебора" и вероятно то ще бъде разпределено на магистрати от друг район. Какво и защо се случва в икономически и селско стопански проспериращият район на "Златна Тракия", как да спре разрухата на държавността и кои са причините затова, питам известния наказателен адвокат Людмил Рангелов.


- Г-н Рангелов, какъв е вашият коментар за случващото се в Стара Загора, където правят полицейски хайки посред нощ на нарушител, шофиращ с тежка психиатрична диагноза, който впоследствие издъхва?

- Този конкретен случай, в който при операция за задържане на един човек, е настъпила и смъртта му, няма как да не е във фокуса на общественото внимание тези дни. Хората се питат дали всичко, което униформените са правили при задържането на заподозрения, е направено по правилата. Също така - каква е причината за смъртта на този човек, дали това са действия и гафове от страна на полицаите или пък става въпрос за нещастно стечение на обстоятелствата.

Бързото заемане на категорични позиции и едва ли не раздаване на присъди, не може да бъде оправдано нито в този, нито в идентични случаи.

Подобни разследвания са продължителни.

- Какво му е на този град, та отвън човек остава с впечатлението, че там постоянно възникват екшъни?

- Неотдавна пак там стана случаят "Дебора", който дълго отеква в обществото и още не е приключил. Този инцидент се застъпва със сегашния и човек наистина остава с впечатлението, че Стара Загора е център на криминалния свят. Но според мен става въпрос за стечение на обстоятелствата.

- Институциите в България показват безхаберие към хората, които от своя страна пък не ги уважават и зачитат, а така се рушат устоите на държавата. Кой носи вина затова?
 

- Определено повечето ни сънародници нямат уважително отношение към институциите, не обичат да спазват правилата. Според мен причината затова е, че институциите или не си вършат работата или го правят симулативно и повърхностно, нехаят за проблемите на хората. Нерядко реакцията им идва следварително, а не предварително. Така е не само в МВР а и във всички ведомства. Но работата на служителите на вътрешното министерство в голямата си част се върши директно пред очите на хората, а нерядко е и репресивна, поради което чувствителността на гражданите към тях е по-голяма.

Липсата на възпитание, на навици да се спазват правилата, на уважение към другите хора и институциите,

съчетано със системно неглижиране на хората от страна на институциите, е един процес, който се точи много години наред у нас. Всичко това не допринася за консолидирането в държавата ни, на нацията ни, на развитието ни.

- Каква е ролята на неправителствения сектор - той спомага или не за закрепване на устоите на държавата?

- У нас стремежът и потребността от развитие на гражданско общество често се разбира като необходимост от създаване на безброй НПО-та, което смятам за много погрешно. Представители на неправителствените организации настървено критикуват държавата, но тъжната истина е, че не са добри специалисти в отделните области, към които имат претенции. Повечето имат постни професионални биографии, ако изобщо имат такива. Моето мнение е, че ползата от такива НПО не е голяма.

- Симптом за какво е фактът, че 15 съдии в Стара Загора си правят отвод от делото "Дебора"?

- Не е честа практика подобно деяние. То показва, че

съдиите преценяват, че намесата на обществото, натиска върху тях излиза извън норми и не желаят да бъдат подлагани на всичко това.

Аз ги разбирам и оправдавам поведението им. Процедурата е уредена в закона - ако всички съдии в РС са си подали отвод, ВКС ще разпореди делото да се гледа в друг съдебен район. Съдиите не бягат от отговорност, те просто се стремят да запазят своята магистратска чест и достойнство.

- Промените в Конституцията ще укрепят ли държавността, ще помогнат ли за установяване на законността?

- Конституцията вече е ограничила функциите на Главния прокурор и последиците от това ще се усетят съвсем скоро. Тогава ще стане ясно, че е нарушена цялата структура на прокуратурата. Главният прокурор е лишен от надзорност и от възможността да изготвя методически указания за обвинителите. Да не навлизаме в детайли, но се видя и то дни след влизането в сила на промените, че те създават други проблеми по правораздавателната верига. Законите, през които конституционните промени трябва да бъдат развити, тепърва ще бъдат мислени и обсъждани. Това не може да стане бързо, а като се прибързва се прави дефектно законодателство. Не мисля, че тези промени спомагат за върховенството на закона, за създаване на усещане у хората за справедливост.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5436 0

Свързани новини

Водещи новини